Annyira egyszerű ez a leves és annyira finom :-)
Nálunk kétféle krumplileves készült, az egyik volt ez a babérleveles, tejfölös, benne főtt tojással és kolbásszal, a másik teljesen más ízvilágú volt répával, petrezselyemmel, rántással sűrítve, fokhagymásan - az volt az ún. tavaszi krumplileves.
De én mindig a tejfölös verziót főzöm :-)
Tejfölös krumplileves buggyantott tojással
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 2-3 ek. olaj
- 1-2 ek. liszt
- kb. 30-40 dkg krumpli
- 2 dl tejföl
- só, bors, pirospaprika
- 3-4 babérlevél
- 4 tojás
- ízlés szerint csöppnyi (balzsam)ecet
- néhány karika pirított kolbász – opcionális
A krumplit meghámozzuk és
kockákra vágjuk.
Fordítva kezdünk főzni. Az
olajon halvány színűre pirítjuk a lisztet, meghintjük kevés pirospaprikával,
majd folyamatosan kevergetve apránként felöntjük vízzel - leves hígságúra.
Beletesszük a krumplikockákat,
a babérlevelet, és időnként megkeverve alacsony energián felforraljuk.
Vigyázat, pillanat alatt képes kifutni! Sózzuk, picit borsozzuk.
Kb. 15 perc főzés után
belebuggyantjuk a tojásokat. Egyesével feltörjük őket egy merőkanálban, majd
óvatosan a forrdogáló levesbe csúsztatjuk úgy, hogy lehetőleg egyben maradjon.
5 percig főzzük szelíd forrásban, tovább nem kell, mert a leves hője úgyis
készre főzi a tojást.
Ne kavarjuk meg, mert
szétesnek a tojások!
A 2 dl tejfölt önmagában
simára keverjük, hőkiegyenlítjük apránként a forró levessel, majd az ételhez
adjuk. Ekkor már nem forraljuk!
Ízlés szerint
ecettel/balzsamecettel tovább savanyítható, a babérlevéltől már alapban lesz
egy pikáns íze.
Pirított kolbászkarikákkal tovább
dúsítható!
Én is szeretem ezt a levest, főleg jó kis házi füstölt kolbásszal :)
VálaszTörlés:-)
TörlésA házi kolbásznak nincs párja, annyi szent!
Imádom :)
VálaszTörlés:-)))))))
TörlésÉn rakott krumpli levesként ismerem. Finom és tartalmas, kár, hogy a férjem utálja. Nem sikerült megszerettetni vele.
VálaszTörlésRakott krumpli leves! Mekkora találó név Gabi!!!
TörlésÉs igen, mi se nagyon szoktunk utána enni túl sokat :-)