2015. január 5., hétfő

Rozmaringos-krumplis focaccia



Ha netán kimaradt valamennyi a vasárnapi ebéd krumplipüréjéből :-)

Nekem mindig marad! Meghámozom az X mennyiségű krumplit, ránézek, nnnna, hámozok még vagy két darabot, hogy biztos elég legyen! És mindig annyi marad ki, amennyit pluszban meghámoztam!

Így aztán fogtam, gyúrtam hozzá lisztet, élesztőt, majd miután megkelt, ízesítve kisütöttem.

Mennyei lett! Kívül ropogós, belül foszlós, a rozmaringtól pedig csodás ízű és illatú!

Csak úgy önmagában, langyosan eltépkedtük, és kimondottan jó mellé egy pohár hűs fehérbor :-)






Rozmaringos-krumplis focaccia


Elkészítési idő: 75 perc


Hozzávalók:

  • 40 dkg kész (maradék) krumplipüré
  • 30 dkg liszt (körülbelül, a mennyiség a krumplipüré állagától függ)
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl langyos víz
  • só és bors
  • 1 tk. cukor



A tetejére:

  • 1 szál friss rozmaring
  • 1 tk. durva szemű só
  • olívaolaj
  • frissen őrölt bors



A vízben feloldjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és hozzáadunk egy kevéske lisztet - elkeverjük, és langyos helyre tesszük, megvárjuk, míg az élesztő elindul, és a "massza" felhabosodik.

A krumplipürét tálba borítjuk, hozzáadjuk a lisztet, a felfutott élesztőt, sózzuk (az élesztőtől távol!), borsozzuk, majd rugalmas, lágy tésztává dagasztjuk.

Letakarjuk, és langyos helyen pihenni hagyjuk 30 percet.

Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A megkelt tésztát a sütőpapírra borítjuk, és ujjainkkal széthúzzuk-szétnyújtjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, és mélyedéseket nyomunk bele.

A mélyedésekbe tűzzünk rozmaringágakat, majd hintsük meg az egész tésztát óvatosan durva szemű sóval és frissen őrölt borssal.

Az előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük aranyszínűre.




4 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki, nagyon finom lehet. :) Most épp nincs krumplipüré, de ha legközelebb marad, garantáltam ilyen finomságban fogja végezni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól eltépkedtük, szó se róla :-DD És nálam mindig, mindig! marad ki krumplipüré, akárhogy számolgatok főzés előtt :-)

      Törlés
  2. Gyönyörű lett és biztosan finom is! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.