Sima mákos rétest terveztem, almával persze, mint a beiglibe, aztán a kezembe került egy bontott zacskó aszalt szilva.
Hogy ne legyen "töménymákos", némi tojással lazítottam - és teljesen rendben is volt :-)
Mákos-aszalt szilvás rétes
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 2 rúd réteshez:
- 50 dkg (fagyasztott) leveles tészta 2/3 (!!!) része
- 25 dkg mák
- 5-10 dkg cukor (ki milyen édesen szereti)
- 1 db nagyocska alma
- 1 mk. őrölt fahéj
- 1 citrom leve
- 2 tojás
- 10 dkg aszalt szilva
A tetejére:
- 1 tojás
A leveles
tésztát kiolvasztjuk, és lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
A keskenyebbik
fele ne legyen hosszabb, mint a tepsi, amiben majd sütjük!
2 egyenlő
nagyságú téglalappá vágjuk.
A mákot
ledaráljuk a cukorral. Összekeverjük a citrom levével, a fahéjjal, a
meghámozott, finomra reszelt almával, és takaréklángon, kevergetve néhány perc
alatt felfőzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Ha kihűlt,
belekeverjük a tojások sárgáját, a felaprózott aszalt szilvát, majd óvatosan,
több részletben a fehérjék keményre vert habját is.
A két kinyújtott
tésztacsík közepére halmozzuk hosszában a máktölteléket úgy, hogy a hosszanti
szélein maradjon 3 ujjnyi üres rész.
Ezt a részt
lekenjük tojással, és felhajtjuk a máktöltelék tetejére úgy, hogy a szélek
picit fedjék egymást - a tojásos lekenés rögzíti a tésztát, és sülés közben nem
fog szétnyílni.
A sütőt
előmelegítjük 200 fokra. A két rétescsíkot óvatosan átemeljük sütőpapírral
borított tepsire, tetejüket lekenjük tojással, majd az előmelegített sütőben
20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Hagyjuk
langyosra hűlni, utána éles késsel rézsútosan felszeleteljük.
Látszik is a fotókon, hogy teljesen rendben is volt, nagggyon jól néz ki! :)
VálaszTörlésFantasztikus ízkombináció lehet és csodaszép rétesek! :)
VálaszTörlés