Mindközönséges almás rétes, de a klasszikus fahéjas ízesítés helyett itt mézeskalács fűszer és kandírozott narancshéj szerepelt benne.
Mint anno ebben a szuper palacsintában :-)
Almás-narancsos rétes
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- 50 dkg (fagyasztott) leveles tészta 2/3 (!!) része
- 6 db közepes nagyságú alma, kb. 1 kg
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk. étkezési keményítő
- kb. 5 dkg cukor - ki milyen édesen szereti, illetve mennyire édes típusú az alma
- 3-4 ek. búzadara
A tetejére:
- 1 tojás
A leveles tésztát kiolvasztjuk, és lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
A keskenyebbik fele ne legyen hosszabb, mint a tepsi, amiben majd sütjük!
2 egyenlő nagyságú téglalappá vágjuk.
Az almát meghámozzuk, nagy falatnyi darabokra vágjuk.
A cukrot magas falú serpenyőbe tesszük, és kevergetés nélkül hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Ha a színe olyan, mint a méz, rádobjuk az almafalatokat, és átforgatjuk benne.
Hagyjuk, míg a keletkező leve majdnem elpárolog, ennyi idő alatt meg is puhul - de vigyázzunk rá, ne legyen pépesen puha, maradjanak benne harapható almadarabok!
A narancshéjat apróra vágjuk, és a mézeskalács fűszerrel együtt az almához keverjük.
A keményítőt elkeverjük egészen kevés hideg vízzel, és az almára öntjük, majd 1 perc alatt besűrítjük.
Hagyjuk langyosra hűlni.
Ha kihűlt, a két tésztacsík közepét hosszában előbb meghintjük búzadarával (biztos, ami biztos), majd jó vastagon ráhalmozzuk az almatölteléket úgy, hogy a tészta szélein maradjon szabadon kb. 3 ujjnyi hely!
Az üresen maradt tésztarészt lekenjük tojással, és felhajtjuk az almatöltelék tetejére úgy, hogy a két széle kicsit fedje egymást. A tojás szépen a helyén tartja a tésztát, nem fog szétnyílni sülés közben.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a réteseket óvatosan csúsztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, tetejüket kenjük le tojással, és süssük aranyszínűre kb. 20-25 perc alatt.
Hagyjuk langyosra hűlni, s csak aztán szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.