Tejfölös/joghurtos mártogatóssal, salátával könnyű vacsora, de lehet feltét egy finom főzelékre, esetleg vegaburger pogácsája is :-)
Ricottás karfiolfasírt
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
- 1 tk. finomra reszelt vöröshagyma/lilahagyma (egy kicsi fej fele, jó gyomrúaknak mehet az egész)
- 40 dkg karfiol (tisztítva mérve)
- 25 dkg ricotta (ha nincs, használjunk nem túl rögös túrót)
- 1 tojás
- só és bors
- szerecsendió
- 3-5 ek. zsemlemorzsa
A panírozáshoz és a sütéshez:
- zsemlemorzsa
- bő olaj
Tálaláshoz:
- 1,5 dl tejföl/joghurt/kefír
- ízlés szerinti mennyiségű friss vagy szárított kapor
- 1 kicsi gerezd zúzott fokhagyma
- só és bors
A karfiolt megtisztítjuk, egészen kicsi rózsákra bontjuk, és forró, sós vízben roppanósra főzzük. Vigyázzunk, ne legyen pépes!
Leszűrjük, hagyjuk egészen szárazra csepegni és langyosra hűlni.
Egy tálba tesszük a karfiolrózsákat, villával óvatosan durvára törjük. Hozzáadjuk a ricottát, a tojást, ízesítjük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy viszonylag lágy, de formázható masszát kapjunk.
Ujjnyi olajat forrósítunk, majd a karfiolos masszából tenyérnyi pogácsákat formálunk. Mindkét oldalát megmártjuk a zsemlemorzsában, majd a forró olajban ropogós aranyszínűre sütjük.
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felitathassuk róla.
A mártás hozzávalóit egy tálkában összekeverjük, és a friss karfiolfasírthoz kínáljuk.
Jól hangzik, el is fogadnék most egy-két fasírtot! :)
VálaszTörlés