Húsevőként ritkán ájulok el egy teljesen húsmentes ételtől.
Ettől viszont teljesen kész voltam!
Roppanósra főtt karfiol, egy őrületesen fűszeres paradicsomszószban átrotyogtatva, s benne a tojás, egybesütve minden...
Teljes értékű főfogás volt :-)
Paradicsomos karfiolfészekben sült tojás
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol
- 1 ek. kacsazsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 db friss paradicsom
- 1 mk. őrölt koriander és római kömény
- só és jó sok bors
- 1 tk. cukor
- 4 tojás
A karfiolt megtisztítjuk, jól megmossuk, rózsáira szedjük és sós vízben roppanósra főzzük.
A paradicsomokat megmossuk, aljukat kereszt alakban bevágjuk, lobogó forró vízbe merítjük néhány pillanatra, majd meghámozzuk és feldaraboljuk.
A kacsazsíron üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomkockákat, kb. 10 percig hagyjuk közepes lángon összefőni, s hogy levének jelentős része elpárologjon. Sóval, borssal, pici cukorral, korianderrel és római köménnyel ízesítjük.
Kóstoljuk meg, erősen fűszeresnek, pikánsnak kell lennie.
A karfiolrózsákat hőálló tálban elrendezzük egymás mellett, meglocsoljuk a fűszeres paradicsomszósszal.
180 fokosra előmelegített sütőbe toljuk, hagyjuk összesülni kb. 10 percig.
Eztán kivesszük a sütőből, s egy evőkanál hátával 4 kis "fészket" nyomunk a paradicsomos karfiolba, és óvatosan beleütünk a fészkekbe 1-1 tojást.
Visszatoljuk a sütőbe, és a tojás szilárdulásáig sütjük.
Forrón, friss puha kenyérrel tálaljuk, hogy a szaftja se menjen veszendőbe :-)
Az eredeti recept - gyakorlatilag teljesen átalakítva