Sokszor elolvastam ennek a pitének a receptjét a 100 legjobb péksütemény c. füzetemben. Próbáltam fejben összerakni, de mindig arra jutottam, hogy ha a leírás alapján készíteném el, akkor egy vajas galuskát kapnék valami sajtos mázgával a tetején :-))))))
Így aztán fogtam a leírt alapanyagokat, és úgy sütöttem meg a pitét, ahogy jónak véltem - és nagyon jó is lett!
Omlós tésztakehelyben nagyon sajtos krém, benne ízes hagyma és paprika, hmm...
Könnyed kis vacsorának vagy italkorcsolyának például :-)
Sajtos-paprikás pite
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók egy 24 cm-es piteformához:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- só és bors
- 1-3 ek. hideg víz
A töltelékhez:
- 1 ek. kacsazsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 db paprika (TV vagy lehet színes húsú kaliforniai paprika is, ami éppen van)
- 2 tojás
- 1 tojásfehérje (ami a tésztából kimaradt)
- 1,5 dl tej/tejszín
- 15 dkg sajt
- só és bors
A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, sózzuk és borsozzuk, majd rugalmas tésztává gyúrjuk a tojás sárgájával és a vízzel.
Azon frissiben kinyújtjuk lisztezett munkalapon, és kibéleljük vele a piteformát - majd így tesszük hűtőbe min. 30 percre.
Míg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.
A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, üvegesre pároljuk a kacsazsíron. Hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott paprikát, megfonnyasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A sajtot lereszeljük.
Egy tálban összekeverjük a tojásokat a tejjel/tejszínnel, hozzáadjuk a reszelt sajtot, valamint a hagymás paprikát. Sóval és borssal ízesítjük.
A kihűtött tésztát 180 fokos sütőben 10 percig vakon elősütjük: kibéleljük sütőpapírral, nehezéket teszünk rá (szárazbab, lencse, rizs, kerámiagolyócskák), és így sütjük. Az idő lejárta után a sütőpapírt nehezékkel együtt nagyon óvatosan eltávolítjuk (tűzforró).
Az elősütött tésztakehelybe öntjük a paprikás-sajtos keveréket, és további kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Akkor jó, ha a töltelék teljesen megszilárdul, és a benne lévő rengeteg sajt szemmel láthatóan jól megpirul a tetején.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.
Recept teljesen átdolgozva: A 100 legjobb péksütemény
Hát igen, némelyik recept már első ránézésre sincs köszönő viszonyban az ígért végeredménnyel. Így, átalakítva viszont nagyon guszta lett, meg is jegyzem magamnak vacsoraötletként! :)
VálaszTörlésHát igen... S ha egy ilyenbe fut bele egy kezdő konyhatündér, egy életre elmegy a kedve a konyházástól!
TörlésViszont vacsorára nagyon jó, igen :-)