2014. szeptember 17., szerda

Sajtos-paprikás pite


Sokszor elolvastam ennek a pitének a receptjét a 100 legjobb péksütemény c. füzetemben. Próbáltam fejben összerakni, de mindig arra jutottam, hogy ha a leírás alapján készíteném el, akkor egy vajas galuskát kapnék valami sajtos mázgával a tetején :-))))))

Így aztán fogtam a leírt alapanyagokat, és úgy sütöttem meg a pitét, ahogy jónak véltem - és nagyon jó is lett!

Omlós tésztakehelyben nagyon sajtos krém, benne ízes hagyma és paprika, hmm...

Könnyed kis vacsorának vagy italkorcsolyának például :-)





Sajtos-paprikás pite


Elkészítési idő: 75 perc


Hozzávalók egy 24 cm-es piteformához:


  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • só és bors
  • 1-3 ek. hideg víz


A töltelékhez:
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 db paprika (TV vagy lehet színes húsú kaliforniai paprika is, ami éppen van)
  • 2 tojás
  • 1 tojásfehérje (ami a tésztából kimaradt)
  • 1,5 dl tej/tejszín
  • 15 dkg sajt
  • só és bors



A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, sózzuk és borsozzuk, majd rugalmas tésztává gyúrjuk a tojás sárgájával és a vízzel.

Azon frissiben kinyújtjuk lisztezett munkalapon, és kibéleljük vele a piteformát - majd így tesszük hűtőbe min. 30 percre.

Míg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.

A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, üvegesre pároljuk a kacsazsíron. Hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott paprikát, megfonnyasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A sajtot lereszeljük.

Egy tálban összekeverjük a tojásokat a tejjel/tejszínnel, hozzáadjuk a reszelt sajtot, valamint a hagymás paprikát. Sóval és borssal ízesítjük.

A kihűtött tésztát 180 fokos sütőben 10 percig vakon elősütjük: kibéleljük sütőpapírral, nehezéket teszünk rá (szárazbab, lencse, rizs, kerámiagolyócskák), és így sütjük. Az idő lejárta után a sütőpapírt nehezékkel együtt nagyon óvatosan eltávolítjuk (tűzforró).

Az elősütött tésztakehelybe öntjük a paprikás-sajtos keveréket, és további kb. 20 perc alatt készre sütjük. 

Akkor jó, ha a töltelék teljesen megszilárdul, és a benne lévő rengeteg sajt szemmel láthatóan jól megpirul a tetején.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.







Recept teljesen átdolgozva: A 100 legjobb péksütemény



2 megjegyzés:

  1. Hát igen, némelyik recept már első ránézésre sincs köszönő viszonyban az ígért végeredménnyel. Így, átalakítva viszont nagyon guszta lett, meg is jegyzem magamnak vacsoraötletként! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen... S ha egy ilyenbe fut bele egy kezdő konyhatündér, egy életre elmegy a kedve a konyházástól!

      Viszont vacsorára nagyon jó, igen :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.