A játék háziasszonya ebben a fordulóban a Vöröskaktusz blogot író Bogi, és Csigabige kuckóját kaptam játszótársul a sorsoláson :-)
A sok-sok receptet átböngészve azonnal szerelembe estem ezzel a túrós pitével, ahogy olvastam, olyan igazi, házias, nagymamás süteménynek gondoltam.
Az...
Elképesztően finom... Vékony kis tésztalapok, zamatos lekvár, és vastag, mégis habkönnyű túrótöltelék.
Nagyon-nagyon sok dicsérő szót kaptam érte - próbáljátok ki!
Köszönöm a remek receptet :-)
Lekváros-túrós pite
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók egy kb. 20x30 cm-es tepsihez:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg zsír (!)
- 2 tojás sárgája
- csipet só
- 1 mk. szódabikarbóna
- 5-7 ek. tejföl
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3 tojás fehérje
- 3 ek. búzadara
- 1 citrom kifacsart leve (ha a citrom bio, mehet a sárga héja is lereszelve!)
- fél üvegnyi lekvár - nálam most házi, darabos meggylekvár
A tetejére:
- 1 tojás sárgája
- 1-2 tk. tej/tejszín
A lisztben elkeverjük a sót és a szódabikarbónát, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáadjuk a két tojás sárgáját, és kanalanként adagoljuk hozzá a tejfölt, hogy rugalmas, jól formálható, jól nyújtható tésztát kapjunk - nekem 6 evőkanálnyi kellett, de minden evőkanál más és más!
A kész tészta pontosan 1 kg lett, amit három darabra vágtam: 1 db 40 dkg-osra (ez lesz az alja) és 2 db 30 dkg-osra.
A túrót tálba tesszük. Ha nagyon rögös, törjük át krumplinyomóval. Összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a citrom levével, búzadarával, majd több részletben hozzáforgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját.
Összeállítjuk a süteményt.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. Belenyújtjuk lisztezett munkalapon a 40 dkg-os tésztadarabot úgy, hogy pici pereme is legyen, ami megtartja majd a lekvárt.
Megkenjük lekvárral - ne sajnáljuk belőle :-)
Befedjük a második kinyújtott tésztalappal, melyre rásimítjuk a habos túrókrémet, végül befedjük a harmadik kinyújtott lappal.
A tészta tetejét villával imitt-amott megszurkáljuk, tetejét lekenjük a tejjel/tejszínnel elkevert tojássárgájával.
180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha aranyszínű a teteje.
Langyosra hűlve már szeletelhető!
Nagyon jól néz ki, finomat választottál! :)
VálaszTörlésLangyosan majdnem lehetetlenség abbahagyni, annyira finom :-)
TörlésNagyon jól néz ki, biztos fincsi lett! :)
VálaszTörlésImádtuk :-) Köszönöm még egyszer a szuper receptet!
TörlésHű, hogy én most hogy megéheztem! :) Nagyon guszta, lerí a képekről, hogy milyen finom! :)
VálaszTörlésIrtó finom és nagyon kiadós, biztos ti is szeretnétek :-)
TörlésHúú, de megkóstolnám! Biztos finom :)
VálaszTörlésIgen :-) Főleg langyosan... Nagyonnagyon!
Törlés