2014. szeptember 22., hétfő

Fügesaláta sonkával, szőlővel



Miután friss fügéhez jutottam :-)

S miután éppen ezt a receptet mutatja a naptáram :-)))

Jamie Oliver szerint a világ legszexibb salátája - tény és való, hogy nagyon rendben van! 

Sós és édes egyszerre, a mézédesre érett füge, a roppanós szőlőszemek és a sós sonka... Hozzá egy olívaolajos-mézes-ecetes öntet...

Ha fügét láttok valahol, nehogy habozzatok venni pár szemet!






Fügesaláta sonkával, szőlővel


Elkészítési idő: 10 perc + pár óra érlelés


Hozzávalók:


  • 5-6 szem érett füge
  • 3-4 szelet jó minőségű sonka
  • 1 fürt szőlő
  • 8-10 levél friss bazsalikom



Az öntethez:

  • 1 ek. balzsamecet (nálam most bodzás-sárgabarackos)
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 ek. méz
  • csöpp kis só (a sonka elég jó sós!)
  • frissen őrölt bors (jó sok!)



A fügét megmossuk, négybe vágjuk.

A szőlőt is megmossuk, leszemezgetjük.

A sonkát falatnyi darabokra tépkedjük (egyszerűen kézzel), tálba halmozzuk. Rárakosgatjuk a szőlőszemeket, fügedarabokat, megszórjuk a bazsalikomlevelekkel.

Az öntet hozzávalóit egyszerűen elkeverjük egy tálkában, a salátára öntjük, majd összekeverjük.

Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy az ízeknek legyen idejük összeérni.

Nem baj, ha van mellé egy pohár jó hűvös fehérbor :-)





2014. szeptember 19., péntek

Rozmaringos-nektarinos csirkecombok...




... fehérborral és tejszínnel :-)

Már a hétvégére hangolódva mutatok egy csodafinom gyümölcsös-húsos ételt. Munka vele alig, annak is java részét elvégzi a sütő.

Sülés közben olyan, de olyan nyálcsordító illatokat áraszt...






Rozmaringos-nektarinos csirkecombok

Elkészítési idő: 120 perc


Hozzávalók:

  • 1 ek kacsazsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 egész csirkecomb
  • 3-4 szem kemény húsú, de érett nektarin
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 púpos tk. étkezési keményítő
  • só és bors
  • egy nagy ág friss rozmaring (ha nincs, 1 mk. őrölt)



A vöröshagymát megtisztítjuk, ketté-, majd vékony szeletekre vágjuk.

Egy tepsi aljára szórjuk egyenletesen, hozzáadjuk a kacsazsírt, majd ráfektetjük a megtisztított, besózott és borssal is ízesített csirkecombokat. Aláöntjük a fehérbort, mellédobjuk a rozmaringágat. 

A tepsit szorosan lefedjük alufóliával és 180 fokon kb. 45 percig pároljuk.

Ha letelt a párolási idő, eltávolítjuk az alufóliát. 

A csirkecombok mellé tesszük a megmosott, karcsú cikkekre vágott nektarint, s 10 percre visszatoljuk a sütőbe.

Közben a keményítőt elkeverjük előbb kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel, és a nektarinos csirkecombokra öntjük.

Visszadugjuk a sütőbe további 5 percre, hogy az ízes pecsenyelé kellőképpen besűrűsödjön.

Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval és borssal, majd azon forrón, tetszőleges körettel tálaljuk.




2014. szeptember 17., szerda

Sajtos-paprikás pite


Sokszor elolvastam ennek a pitének a receptjét a 100 legjobb péksütemény c. füzetemben. Próbáltam fejben összerakni, de mindig arra jutottam, hogy ha a leírás alapján készíteném el, akkor egy vajas galuskát kapnék valami sajtos mázgával a tetején :-))))))

Így aztán fogtam a leírt alapanyagokat, és úgy sütöttem meg a pitét, ahogy jónak véltem - és nagyon jó is lett!

Omlós tésztakehelyben nagyon sajtos krém, benne ízes hagyma és paprika, hmm...

Könnyed kis vacsorának vagy italkorcsolyának például :-)





Sajtos-paprikás pite


Elkészítési idő: 75 perc


Hozzávalók egy 24 cm-es piteformához:


  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • só és bors
  • 1-3 ek. hideg víz


A töltelékhez:
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 db paprika (TV vagy lehet színes húsú kaliforniai paprika is, ami éppen van)
  • 2 tojás
  • 1 tojásfehérje (ami a tésztából kimaradt)
  • 1,5 dl tej/tejszín
  • 15 dkg sajt
  • só és bors



A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, sózzuk és borsozzuk, majd rugalmas tésztává gyúrjuk a tojás sárgájával és a vízzel.

Azon frissiben kinyújtjuk lisztezett munkalapon, és kibéleljük vele a piteformát - majd így tesszük hűtőbe min. 30 percre.

Míg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.

A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, üvegesre pároljuk a kacsazsíron. Hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott paprikát, megfonnyasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A sajtot lereszeljük.

Egy tálban összekeverjük a tojásokat a tejjel/tejszínnel, hozzáadjuk a reszelt sajtot, valamint a hagymás paprikát. Sóval és borssal ízesítjük.

A kihűtött tésztát 180 fokos sütőben 10 percig vakon elősütjük: kibéleljük sütőpapírral, nehezéket teszünk rá (szárazbab, lencse, rizs, kerámiagolyócskák), és így sütjük. Az idő lejárta után a sütőpapírt nehezékkel együtt nagyon óvatosan eltávolítjuk (tűzforró).

Az elősütött tésztakehelybe öntjük a paprikás-sajtos keveréket, és további kb. 20 perc alatt készre sütjük. 

Akkor jó, ha a töltelék teljesen megszilárdul, és a benne lévő rengeteg sajt szemmel láthatóan jól megpirul a tetején.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.







Recept teljesen átdolgozva: A 100 legjobb péksütemény



2014. szeptember 14., vasárnap

Csokicsigák



Az utóbbi idők egyik legjobb aprósüteménye/keksze, azt kell mondjam.

Kakaós-diós omlós tésztából tekert csiga, a csigavonalakban Nutella...

Elég nehéz abbahagyni a majszolását :-)))

Sőt. A legjobb talán rögtön dupla adagot készíteni belőle :-)))











Csokicsigák


Elkészítési idő: 20 perc + hűtés + sütés


Hozzávalók kb. 25 kis csigához:


  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 6 dkg darált mogyoró/dió
  • 18 dkg liszt
  • 6 dkg cukrozatlan kakaó
  • 12 dkg cukor
  • csipet só
  • 1-2 ek. hideg víz
  • 2-3 ek. Nutella



Egy tálban összevegyítjük a lisztet, a kakaóport, a sót, darált diót/mogyorót és a cukrot. Elmorzsoljuk benne a vajat, s összegyúrjuk a tojással és a hideg vízzel. Először csak egy evőkanálnyit tegyünk hozzá, ha nem áll össze, akkor adjuk hozzá a másik kanálnyit.

Egy sütőpapíron 25x35 cm-esre nyújtjuk.

Rákenjük a Nutellát úgy, hogy a tőlünk távolabb eső hosszabbik szélén maradjon ki kb. kétujjnyi üres tésztarész - ahogy csavarjuk, úgyis fogja a tészta maga előtt "tolni" a mogyorókrémet, pont jó lesz.

Hosszabbik szélénél fogva feltekerjük, mint egy beiglit, majd hűtőbe tesszük min. 30 percre.

A hűtést követően éles késsel vékony kis csigákat vágunk a rúdból, sütőpapíros tepsire ültetjük őket. Terülni-nőni nem fognak, mehetnek egészen közel egymáshoz.

180 fokosra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tároljuk zárható fémdobozban.






Forrás: A 100 legjobb csokoládés recept


2014. szeptember 12., péntek

Aszalt barackos, rozmaringos csirkemájkrém



Maradékhasznosítás :-)

Csirkemájas-kolbászos krumplilevest főztem, s kimaradt 20 dkg csirkemáj. Néhány szem aszalt sárgabarack is kallódott a zacskó alján, így a régen már nagy sikert aratott aszalt szilvás májkrémre emlékezve összeházasítottam a kettőt.

Naggggggggyon jó lett!!!







Aszalt barackos, rozmaringos csirkemájkrém

Elkészítési idő: 30 perc


Hozzávalók:


  • 1 ek. zsír (kacsa vagy disznó)
  • 3 diónyi vagy 1 közepes fej lila hagyma
  • 20 dkg csirkemáj (szív nélkül!)
  • 8-10 szem aszalt sárgabarack
  • 1/2 mk. őrölt rozmaring (ha van friss, ne habozzunk!)
  • só és bors (jó sok bors)
  • 1 dl tejszín (állati, 30%-os)



A megtisztított, vékony karikákra vágott hagymát megpároljuk a zsíron. Hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott májat, élénk tűzön, kevergetve fehéredésig sütjük.

A lángot eztán takarékra vesszük, hozzáadjuk a 3-4 darabra vágott sárgabarackot, és addig főzzük-pároljuk, míg a máj viszonylag sok leve szinte el nem párolog - ez mindössze 5-8 perc. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki!

Botmixerrel pürésítsük, de azért maradjanak benne felismerhető, harapható barackdarabok. Adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk át.

Ízesítsük sóval, jócskán őrölt borssal és rozmaringgal ízlésünk szerinti mennyiségben.

Langyosan, hűtőhidegen, egyaránt nagyon finom!












2014. szeptember 10., szerda

Ananászos-gombás sertéscsíkok



Nagyon sok évvel ezelőtt étteremben ettük ezt a fogást, akkoriban viszonylag sűrűn elő is adtam aztán otthon. Valahogy elfelejtettem...

De most eszembe jutott, és milyen jó, hogy eszembe jutott :-)

Gyors és könnyű gyümölcs-hús fogás hétköznapokra, hétvégékre egyaránt.





Ananászos-gombás sertéscsíkok


Elkészítési idő: 90 perc


Hozzávalók:


  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg sertéshús (lapocka, comb, de készülhet természetesen csirkemellből is pl.)
  • 50 dkg gomba
  • 1 doboz ananászkonzerv
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • só és bors



A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk.

Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott húst, erős tűzön fehéredésig kevergetjük, majd a lángot takarékra állítva, fedő alatt párolni kezdjük. A folyadékot folyamatosan, apránként pótoljuk alatta, mintha csak pörköltet főznénk.

Ha már majdnem megpuhult a hús, adjuk hozzá a megtisztított, cikkekre vágott gombát és  az ananászdarabokat is - levével együtt.

Élénk tűzön, néha megkeverve összefőzzük, hagyjuk, hogy a leve kissé elpárologjon.

A keményítőt elkeverjük pici hideg vízzel, majd a tejszínnel, és a gyümölcsös húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk (a borsot ne sajnáljuk), és forraljuk ki.

Tetszőleges körettel tálaljuk.



2014. szeptember 7., vasárnap

Lekváros-túrós pite - 18.Blogkóstoló !




A játék háziasszonya ebben a fordulóban a Vöröskaktusz blogot író Bogi, és Csigabige kuckóját kaptam játszótársul a sorsoláson :-)

A sok-sok receptet átböngészve azonnal szerelembe estem ezzel a túrós pitével, ahogy olvastam, olyan igazi, házias, nagymamás süteménynek gondoltam.

Az... 

Elképesztően finom... Vékony kis tésztalapok, zamatos lekvár, és vastag, mégis habkönnyű túrótöltelék. 

Nagyon-nagyon sok dicsérő szót kaptam érte - próbáljátok ki!

Köszönöm a remek receptet :-)





Lekváros-túrós pite

Elkészítési idő: 2 óra


Hozzávalók egy kb. 20x30 cm-es tepsihez:


A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír (!)
  • 2 tojás sárgája
  • csipet só
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 5-7 ek. tejföl



A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 3 tojás fehérje
  • 3 ek. búzadara
  • 1 citrom kifacsart leve (ha a citrom bio, mehet a sárga héja is lereszelve!)


  • fél üvegnyi lekvár - nálam most házi, darabos meggylekvár


A tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 tk. tej/tejszín



A lisztben elkeverjük a sót és a szódabikarbónát, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáadjuk a két tojás sárgáját, és kanalanként adagoljuk hozzá a tejfölt, hogy rugalmas, jól formálható, jól nyújtható tésztát kapjunk - nekem 6 evőkanálnyi kellett, de minden evőkanál más és más!

A kész tészta pontosan 1 kg lett, amit három darabra vágtam: 1 db 40 dkg-osra (ez lesz az alja) és 2 db 30 dkg-osra.

A túrót tálba tesszük. Ha nagyon rögös, törjük át krumplinyomóval. Összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, a citrom levével, búzadarával, majd több részletben hozzáforgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját.

Összeállítjuk a süteményt.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. Belenyújtjuk lisztezett munkalapon a 40 dkg-os tésztadarabot úgy, hogy pici pereme is legyen, ami megtartja majd a lekvárt.

Megkenjük lekvárral - ne sajnáljuk belőle :-)

Befedjük a második kinyújtott tésztalappal, melyre rásimítjuk a habos túrókrémet, végül befedjük a harmadik kinyújtott lappal.

A tészta tetejét villával imitt-amott megszurkáljuk, tetejét lekenjük a tejjel/tejszínnel elkevert tojássárgájával.

180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha aranyszínű a teteje.

Langyosra hűlve már szeletelhető!





2014. szeptember 5., péntek

Narancsos-csokis zabpelyhes keksz



Tízóraira, uzsonnára.

Hisz a narancs és a csoki az egyik legjobb páros :-)





Narancsos-csokis zabpelyhes keksz


Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók 2 tepsi kekszhez:


  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg zabpehely (az apróbb szemű)
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 18 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 5 dkg kandírozott narancshéj



Egy tálban összekeverjük a joghurtot, a tojást és a zabpelyhet, és kis ideig pihenni hagyjuk, hogy a zabpehely kicsit megdagadhasson.

A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a kakaóval. Hozzákeverjük a joghurtos-tojásos zabpehelyhez, majd beledolgozzuk az apróra vágott csokoládét és a kandírozott narancshéjat is.

Ha még mindig nagyon lágynak látjuk a tésztát, hagyjuk tovább pihenni.

Két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk egy sütőpapírral borított tepsire viszonylag távol, mert sülés közben terülni fog.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb. 20 perc alatt megsütjük a kekszeket.

Hagyjuk teljesen kihűlni, ekkor válnak a kekszek ropogóssá - majd tároljuk jól zárható dobozban.




Forrás: 100 legjobb csokoládés recept

2014. szeptember 2., kedd

Sült zöldség krémleves



Több fajta zöldségem volt itthon, mindenből egy kevés. Hirtelen felindulásból főzés előtt az összeset megsütöttem sütőben, majd összefőztem, turmixoltam - és a végeredmény páratlanul finom lett!

Ajánlom a hűvös napokra!







Sült zöldség krémleves

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók:


  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem
  • 1 kicsi padlizsán
  • 1 közepes krumpli
  • 2 dl tejföl
  • só és bors



Tálaláshoz:

  • pirított (fokhagymás!!!) kenyérkockák
  • néhány csepp olívaolaj



Az összes zöldséget megtisztítjuk. A vöröshagymát cikkekre vágjuk, a zöldséget-répát felkarikázzuk.

A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk, a fokhagyma maradhat egészben.

Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, beleöntjük a zöldségeket - a krumpli kivételével, meglocsoljuk kevés olajjal, átkeverjük, hogy az olaj egyenletesen vonja be a zöldségeket.

Forró sütőben 25-30 percig sütjük, nem baj, ha nem teljesen puha, úgyis főzzük még! Ha imitt-amott megkaramellizálódik a zöldség, annál jobb :-)

A sült zöldségeket fazékba borítjuk, hozzáadjuk a nyers, felkockázott krumplit, felöntjük vízzel, felforraljuk, majd teljesen puhára főzzük.

Tűzről lehúzva botmixerrel krémesre zúzzuk, ilyenkor tudjuk beállítani a leves sűrűségét, ha kell, hígítsuk vízzel! Ízesítjük sóval és borssal.

A tejfölt elkeverjük 1-2 merőkanálnyi forró levessel, majd a fazékba csurgatjuk.

Egyet forralunk rajta, majd azonnal tálaljuk fokhagymával ízesített ropogós kenyérkockával.