Az új kenyér ünnepére egy pogácsa! Foszlós, ízes, puha - de ropog benne a tökmag :-)
Légiesen könnyű tészta, senkit ne ijesszen el a
hajtogatás, mert nem lehet elrontani, s bőven megéri a belefektetett munkát.
Főleg, hogy a készítési idő java részében a tészta egy
konyharuha alatt pihen!
Ha nincs tökmag, nyugodtan elhagyható, hirtelen jött
ötlettől vezérelve tettem bele.
Hajtogatott krumplis-tökmagos pogácsa
Elkészítési idő: 2,5 óra
Hozzávalók 2 gáztepsinyi adaghoz:
- 2 közepes főtt krumpli kihűtve (vagy maradék krumplipüré!)
- 15 dkg zsír
- 1 kis pohár tejföl
- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 50-55 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 1 ek. só
- késhegynyi őrölt bors
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 10 dkg héj nélküli tökmag
Tetejére:
A krumplit kockára vágva sós vízben
megfőzzük, leszűrjük, és áttörjük/átpasszírozzuk. Teljesen kihűtjük.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos
tejben, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. A liszt
mennyiségét nagyban befolyásolja mind a tojás nagysága, mint a krumpli
minősége.
Dagasztás után rögtön dolgozunk vele
tovább, nem kell keleszteni.
Lisztezett munkalapon egész vékony
téglalappá nyújtjuk, majd hármas hajtással hajtogatjuk. Felülről-alulról, majd
jobbról-balról. Tehát a felső harmadát magunk felé hajtjuk, majd az alsó részét
felhajtjuk, kapunk egy keskeny tésztacsíkot. Jobb szélét behajtjuk kicsit
tovább, mint a fele, majd a bal szélét is ráhajtjuk. Hajtogatás után
pihentetjük 15 percet, majd a nyújtást-hajtogatást még kétszer, összesen tehát
háromszor megismételjük. Eközben az élesztő is végzi a dolgát: a tészta gyönyörű
hólyagosra kel.
A harmadik nyújtást követően szórjuk meg
a tésztát a durvára vágott tökmag felével, és így hajtogassuk meg a tésztát.
Ha háromszor meghajtogattuk, szabályos téglalappá
nyújtjuk, bő ujjnyi vastagságban. A tetejét kenjük le a felvert tojással és
megszórjuk a maradék tökmaggal.
A "szabási hulladék" elkerülése végett éles
késsel egyszerűen kockázzuk fel a tésztát, így újragyúrt, újraszaggatott
"bodagok" nélkül 100%-os a tésztakihasználásunk! Természetesen
nyugodtan szaggathatjuk hagyományos kerekre is a pogácsákat!
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, 20 percig még
kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis edényke vízzel, s a
pogácsákat 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Jöhet, de csakis tökmaggal! ;)
VálaszTörlésÁmlegyen :-DD Mondjuk sajttal is isteni... :-))
TörlésCsatlakozok Izához, a tökmagot én sem hagynám ki belőle, nagyon szeretem! :) Úgy lekapkodnák pár kockát a tálcádról! :)
VálaszTörlésHankka, próbáld ki a tésztát töltött péksüteményként! :-))
Törlés