2014. augusztus 24., vasárnap

Gabojszáék szilvás lepénye :-)



Köszönjük a remek kertkapcsolatot :-)

Tavaly is megsütöttem már ezt a lepényt, az illata belengte az egész környéket... Járókelők egy kisebb csoportja sétált el a ház előtt, nagyokat nyelve szimatoltak: Hmmmmmmm, ez egész biztosan szilvás lepény!

Gyorsan elkészül, azt gondolom, elronthatatlan, és csodafinom! Még másnap is nagyon-nagyon jó!






Gabojszáék szilvás lepénye


Elkészítési idő: 75 perc


Hozzávalók egy gáztepsinyi adaghoz:

  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 3 ek olaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 40 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • csipet só


A rakományhoz:

  • 60-70 dkg szilva
  • 2-3 ek. (barna)cukor
  • 1 mk. mézeskalácsfűszer (opcionális)
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1-2 cs. vaníliás cukor





1 dl tejet meglangyosítunk, beletördeljük az élesztőt, elkeverjük pici cukorral és pici liszttel, s meleg helyen felfuttatjuk.

A tojások sárgáját kikeverjük a sóval, cukorral és a vajjal. Hozzáadjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt, valamint a maradék 2 dl (szintén meglangyosított) tejet és az olajat.

Meghökkentően lágy, galuskaszerű tésztát kapunk végeredményül - amibe ezt követően beleforgatjuk a két fehérjéből vert kemény habot is.

Konyharuhával letakarjuk, és min. 30 percig pihentetjük langyos helyen.

Míg a tészta pihen, a szilvát alaposan megmossuk, "derékban" kettévágjuk, magját kivesszük.

A cukrot összekeverjük a fűszerekkel.

A 30 perc letelte után egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. Beleöntjük a még mindig ijesztően híg tésztát, s egy kanál hátával elegyengetjük - ne legyen túl vékony!

Tetejét sűrűn kirakjuk a szilvafelekkel úgy, hogy vágott részük felfelé legyen. Megszórjuk a gyümölcsöt is, tésztát is a fűszeres cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.







2 megjegyzés:

  1. Érdekesen hangzik ezzel a viszonylag lágyabb tésztával, de a fotók nagyon-nagyon meggyőzőek! :) Csábító! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Első blikkre rémületes, mint egy kelt galuska :-) De a végeredmény... Őrületesen foszlós és puha!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.