Köszönjük a remek kertkapcsolatot :-)
Tavaly is megsütöttem már ezt a lepényt, az illata belengte az egész környéket... Járókelők egy kisebb csoportja sétált el a ház előtt, nagyokat nyelve szimatoltak: Hmmmmmmm, ez egész biztosan szilvás lepény!
Gyorsan elkészül, azt gondolom, elronthatatlan, és csodafinom! Még másnap is nagyon-nagyon jó!
Gabojszáék szilvás lepénye
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók egy gáztepsinyi adaghoz:
- 2 tojás
- 10 dkg vaj
- 3 ek olaj
- 5 dkg cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 40 dkg liszt
- 3 dl tej
- csipet só
A rakományhoz:
- 60-70 dkg szilva
- 2-3 ek. (barna)cukor
- 1 mk. mézeskalácsfűszer (opcionális)
- 1 mk. őrölt fahéj
- 1-2 cs. vaníliás cukor
1 dl tejet meglangyosítunk, beletördeljük az élesztőt, elkeverjük pici cukorral és pici liszttel, s meleg helyen felfuttatjuk.
A tojások sárgáját kikeverjük a sóval, cukorral és a vajjal. Hozzáadjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt, valamint a maradék 2 dl (szintén meglangyosított) tejet és az olajat.
Meghökkentően lágy, galuskaszerű tésztát kapunk végeredményül - amibe ezt követően beleforgatjuk a két fehérjéből vert kemény habot is.
Konyharuhával letakarjuk, és min. 30 percig pihentetjük langyos helyen.
Míg a tészta pihen, a szilvát alaposan megmossuk, "derékban" kettévágjuk, magját kivesszük.
A cukrot összekeverjük a fűszerekkel.
A 30 perc letelte után egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. Beleöntjük a még mindig ijesztően híg tésztát, s egy kanál hátával elegyengetjük - ne legyen túl vékony!
Tetejét sűrűn kirakjuk a szilvafelekkel úgy, hogy vágott részük felfelé legyen. Megszórjuk a gyümölcsöt is, tésztát is a fűszeres cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Érdekesen hangzik ezzel a viszonylag lágyabb tésztával, de a fotók nagyon-nagyon meggyőzőek! :) Csábító! :)
VálaszTörlésElső blikkre rémületes, mint egy kelt galuska :-) De a végeredmény... Őrületesen foszlós és puha!
Törlés