2014. július 23., szerda

Török padlizsánsaláta



Megint egy saláta - ehhez viszont már be kell kapcsolni a sütőt! Talán most nem lesz olyan nagy trauma :-)

Alapjáraton nem vagyok oda a padlizsánért. Ha veszek néha-néha, abból ilyen-olyan (esetleg amolyan) padlizsánkrém készül, illetve nyár végén - ősz elején az immár rituális zakuszkafőzés - és slussz. 

Muszakát is úgy sütök, mint a bolgárok - padlizsán nélkül.

Ez a saláta viszont megingatott abban, hogy nem szeretem a padlizsánt, olyan jó volt szerintem. Görög joghurt helyett krémes, 25%-os tejfölt használtam, lehet sűrűbb is lett a kelleténél, így aki nem szereti az ennyire tömör salátákat, használjon joghurtot vagy kefírt hozzá.

Mert nagyon jó :-)






Török padlizsánsaláta


Elkészítési idő: 10 perc + a padlizsán sózása - sütése (kb. 30-40 perc) + hűtés

Hozzávalók:

  • 60 dkg padlizsán
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 3-5 ek. olívaolaj
  • 2-3 dl sűrű tejföl/görög joghurt/lecsepegtetett kefír
  • só és bors
  • fél csokor petrezselyemzöld



A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk, és erősen besózzuk. 15 percre félretesszük, majd leöblítjük róla a sót.

Sütőpapírral borított tepsire szórjuk a kockákat, meglocsoljuk kevés olajjal, átkeverjük, és 180 fokos sütőben puhára sütjük.

Kicsit hűlni hagyjuk, majd összekeverjük zúzott fokhagymával, tejföllel (vagy joghurttal), sóval, borssal, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd meglocsoljuk még kevéske olívaolajjal.

Légmentesen lezárjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük.

Van, aki a padlizsán héját nem távolítja el, és úgy süti meg - én ezt nem szeretem.

A padlizsánkockák több részletben bő, forró olajban is kisüthetők - szerintem ez felesleges kalória, mert a padlizsán elképesztő mennyiségű olajat képes magába szívni.

Bátran lehet kísérletezni :-)



4 megjegyzés:

  1. Kipróbálós, de nagyon :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez neked nagyon tetszeni fog, azt gondolom :-)

      Törlés
  2. Pont így vagyok én is a padlizsánnal, talán nincs is blogon padlizsános recept. A salátád viszont olyan jól hangzik és néz ki, hogy lehet, hogy elcsábulok! :)

    VálaszTörlés
  3. Pont így vagyok én is a padlizsánnal, talán nincs is a blogon padlizsános recept. Ez a saláta viszont annyira guszta és olyan jól hangzik a recept, hogy valószínűleg elcsábulok. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.