Megint egy saláta - ehhez viszont már be kell kapcsolni a sütőt! Talán most nem lesz olyan nagy trauma :-)
Alapjáraton nem vagyok oda a padlizsánért. Ha veszek néha-néha, abból ilyen-olyan (esetleg amolyan) padlizsánkrém készül, illetve nyár végén - ősz elején az immár rituális zakuszkafőzés - és slussz.
Muszakát is úgy sütök, mint a bolgárok - padlizsán nélkül.
Ez a saláta viszont megingatott abban, hogy nem szeretem a padlizsánt, olyan jó volt szerintem. Görög joghurt helyett krémes, 25%-os tejfölt használtam, lehet sűrűbb is lett a kelleténél, így aki nem szereti az ennyire tömör salátákat, használjon joghurtot vagy kefírt hozzá.
Mert nagyon jó :-)
Török padlizsánsaláta
Elkészítési idő: 10 perc + a padlizsán sózása - sütése (kb. 30-40 perc) + hűtés
Hozzávalók:
- 60 dkg padlizsán
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 3-5 ek. olívaolaj
- 2-3 dl sűrű tejföl/görög joghurt/lecsepegtetett kefír
- só és bors
- fél csokor petrezselyemzöld
A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk, és erősen besózzuk. 15 percre félretesszük, majd leöblítjük róla a sót.
Sütőpapírral borított tepsire szórjuk a kockákat, meglocsoljuk kevés olajjal, átkeverjük, és 180 fokos sütőben puhára sütjük.
Kicsit hűlni hagyjuk, majd összekeverjük zúzott fokhagymával, tejföllel (vagy joghurttal), sóval, borssal, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd meglocsoljuk még kevéske olívaolajjal.
Légmentesen lezárjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük.
Van, aki a padlizsán héját nem távolítja el, és úgy süti meg - én ezt nem szeretem.
A padlizsánkockák több részletben bő, forró olajban is kisüthetők - szerintem ez felesleges kalória, mert a padlizsán elképesztő mennyiségű olajat képes magába szívni.
Bátran lehet kísérletezni :-)
Kipróbálós, de nagyon :)
VálaszTörlésIgen, ez neked nagyon tetszeni fog, azt gondolom :-)
TörlésPont így vagyok én is a padlizsánnal, talán nincs is blogon padlizsános recept. A salátád viszont olyan jól hangzik és néz ki, hogy lehet, hogy elcsábulok! :)
VálaszTörlésPont így vagyok én is a padlizsánnal, talán nincs is a blogon padlizsános recept. Ez a saláta viszont annyira guszta és olyan jól hangzik a recept, hogy valószínűleg elcsábulok. :)
VálaszTörlés