Csak az fogjon hozzá, akinek van ideje pepecselni a sok töltelékkel - az összeállítás része már haladós, és ne felejtsük el a kb. másfél órás sütési időt se!
Finom. Nagyon kiadós.
De.
A máktöltelék nagyon domináns, majdhogynem uralja az egész sütemény ízvilágát.
Az almaréteg nagyon kevés, gyakorlatilag eltűnt az íze - én tudtam, hogy ott van, de a vendégeim nem vették észre :-)
Nekem a mák- és diótöltelék száraz érzetű volt (bár persze ízlések és pofonok), s legközelebb úgy készíteném el, mint a beigli töltelékét: reszelt almával összefőzve, krémesre.
Itt is találtok egy részletes leírást!
Százrétű rétes
Elkészítési idő: 1-1,5 óra + 1,5 óra sütés
Hozzávalók:
A legalsó omlós tésztához:
- 20 dkg puha vaj
- 30 dkg liszt
- 2 ek cukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 tojás
- 1-2 ek. tejföl
- csipet só
- 8 db réteslap (a hajszálvékony fajta, pl. Sparos teljesen jó)
Az almatöltelékhez:
- 1 kg alma (elbír többet is!)
- 3 ek. cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1-2 ek. búzadara
A diótöltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 2-3 ek. cukor
A máktöltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 2-3 ek. cukor
- 2-3 dl tejföl
A túrótöltelékhez:
- 1 kg túró
- 4 ek. cukor
- 3 ek. búzadara
- 1 biocitrom reszelt héja és leve
- 2 cs. vaníliás cukor
- 20 dkg mazsola
A tetejére:
- 5 dl tejföl
- 1 tojás
- 2 ek. cukor
Az omlós tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és azon frissiben sütőpapírral bélelt, kb. 25x40 cm nagyságú, magas (!) falú tepsibe nyújtjuk, majd hűtőbe tesszük min. 30 percre.
Míg a tészta hűl, elkészítjük a töltelékeket.
A diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral.
Az almát megmossuk, meghámozzuk, a reszelő durva fokán lereszeljük. Hagyjuk kicsit állni, nyomkodjuk ki a levét, keverjük össze cukorral, fahéjjal, búzadarával.
A túrót keverjük krémesre a cukorral, a tojások sárgájával, a citrom reszelt héjával és levével (kóstoljuk meg, lehet nem kell az összes citromlé!), vaníliás cukorral és a búzadarával. Verjük fel a tojások fehérjét kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a túrókrémbe.
A mazsolás áztassuk langyos vízbe, ha van, akár rumba is :-)
Jöhet az összeállítás!
A kihűtött omlós tésztára simítjuk az almatölteléket. Beborítjuk 2 réteslappal, amit megkenünk olajjal.
Rászórjuk a cukros diót, amit megpötyögtetünk 2 dl tejföllel.
Beborítjuk 2 réteslappal, amit szintén megkenünk olajjal.
Erre simítjuk a túrókrém FELÉT, s a túrós rétegre szórjuk a cukros mákot. A mák tetejét befedjük 2 réteslappal, megkenjük olajjal.
Rásimítjuk a túrókrém másik felét, tetejét meghintjük a beáztatott, majd leszűrt mazsolával.
Lezárjuk a maradék 2 réteslappal, tetejét megkenjük olajjal.
180 fokosra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Ekkor a tetejére simítjuk az 5 dl tejfölt, amit kikevertünk a tojással és a cukorral, majd további 50 perc alatt készre sütjük.
Ha nagyon pirulna a teteje, borítsunk rá könnyedén egy alufóliát, de teljesen át kell sülnie.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.
A maradékot én hűtőben tároltam, tekintettel a túróra és a tejfölre.
Nahát Vikikém minden elismerésem a tiéd, ezt én is nézegettem, gondoltam, olyan flódnis az egész, de végül elrettentem tőle, túl sok pepecselés, de örülök, hogy megcsináltad, és kijöttek a problémák legalább:-))) Legközelebb már tudni fogod hol mit változtass:-)))
VálaszTörlésGondolom nagyon finom volt mindennek ellenére:-)))
Olyasmi, de mégsem, itt azért elég jól érződött a túrós réteg is :-)
TörlésPersze, nagy duzzogva azért letuszkoltuk :-DD
Lehet, hogy egyszer... majd ha hideg lesz... nekiugrok, de most képtelen vagyok bármi komolyabbra, megöl ez az idő:-))))
TörlésAmondó vagyok, hogy ezt a típusú süteményt akár karácsonykor is fel lehet próbálni :-))
TörlésJó kis munkás és ízgazdag sütemény, kár, hogy nem voltál maradéktalanul elégedett vele! :) A fotón nagyon-nagyon finomnak látszik, a javasolt változtatásokkal biztosan még finomabbá lehet tenni. :)
VálaszTörlésMenet közben azért motyogtam, hogy miért is fogtam hozzá :-DD
TörlésDe ahogy Anikónak is írtam, nagy duzzogva azért csak megettük :-))))