2014. július 4., péntek

Meggyes-kávés túrótorta




Mutatom, míg van friss meggy a piacon :-)

Piszke és Moha káprázatos fotója ihlette ezt a süteményt. 

Vékonyka kávés brownie lapok közé simítottam a túrórudi torta krémjét friss meggyel ízesítve, és a torta tetején lévő glazúrba is kevertem kávét.

A végeredmény egy izgalmas, könnyed, nem túl édes sütemény lett, nem érkezett rá panasz :-)








Meggyes-kávés túrótorta


Elkészítési idő: 1 óra + néhány óra hűtés


Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:


A kávés browniehoz:

  • 12 dkg liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl főzött kávé
  • csipet só


A túrókrémhez:

  • 25 dkg túró
  • 3 dl habtejszín (állati, 30%-os)
  • 5 dkg cukor (lehet több, ha valaki édesebben szereti)
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 2 púpos tk. étkezési zselatin
  • 1 dl víz
  • 50 dkg meggy kimagvalva



A tetejére:

  • 1 dl habtejszín
  • 0,4 dl víz
  • 0,4 dl főzött kávé
  • 6 g zselatin (tortazselé)
  • 9 dkg cukor
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor




A brownie-hoz összeolvasztjuk a vajat a kakaóporral. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a kakaós vajat és a kávét, végül a sütőporral összekevert lisztet.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a kávés tésztát, és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk túl! Lepattintjuk a karimáját, és rácsra téve teljesen kihűtjük, majd hűlést követően éles késsel/cérnaszállal kettévágjuk.

Míg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.

A meggyet alaposan megmossuk, kimagvaljuk.

A túrót simára keverjük a cukorral, vaníliával, a tejszínből kemény habot verünk.

A zselatint simára keverjük a megmelegített, de nem forró vízzel, majd óvatosan tovább melegítjük: takaréklángon egy kis lábaskában vagy több szakaszban, meg-megkeverve mikróban. Legyen nagyon forró, de ne forrjon fel - majd kevergetve hűtsük langyosra, míg teljesen áttetsző nem lesz.

Használhatunk természetesen ZselatinFix-et is, nincs vele semmi más dolgunk, mint a krémhez keverni.

A langyosra hűlt zselatint a túrókrémhez keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a felvert tejszínt is, vigyázva, nehogy összetörjön.

A kapcsos tortaforma aljára tesszük a brownie alsó felét. Rásimitjuk a túróhab harmadát, meghintjük a meggy felével. Rákenjük a túrókrém második harmadát, meghintjük a meggy másik felével, majd bevonjuk a maradék túróval - így a friss meggy nem színezi meg a túrókrémet, de természetesen bele is keverhetjük a meggyszemeket a krémbe.

Befedjük a brownie másik lapjával.

A kávés glazúrhoz a zselatint simára keverjük a vízzel, a kávéval, tejszínnel, cukorral és a kakaóval, majd fakanállal takaréklángon állandóan kevergetve felforrósítjuk, de ne forrjon fel.

Azon forrón a torta tetejére öntjük, körkörös mozdulatokkal terítsük el rajta.

Tegyük hűtőbe néhány órára, majd cikkekre vágva tálaljuk.






2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.