Volt már egy nagyon hasonló leves, az volt a kiindulási alap, csak más fűszerekkel ízesítettem.
Azt kell mondjam, hogy még mindig meghökkentően nagyon finom :-)
Fehérboros sárgarépa krémleves bazsalikomos húsgombóccal
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
- 2 kisebb/1 nagy fej vöröshagyma
- 50 dkg sárgarépa
- 1-2 alma
- 3 ek. vaj/olaj
- 3 dl fehérbor
- 1,2-1,5 dl víz/húsleves
- 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
- só és bors
A húsgombóchoz:
- fél csirkemell filé (kb. 25 dkg)
- 1 tojás
- fél csokor petrezselyemzöld
- 10-15 levél bazsalikom
- 8-10 levélke oregánó
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- só és bors
A finomra vágott vöröshagymát megpároljuk az olajon/vajon. Rádobjuk a megtisztított, felkarikázott répát, átpirítjuk, felöntjük a fehérborral és a vízzel vagy húslével. Sózzuk, borsozzuk.
Fedő alatt puhára főzzük, majd hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott almát is, aminek elég néhány perc főzés a puhulásra.
Tűzről lehúzva botmixerrel krémesre zúzzuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, s egyet forralunk rajta - tényleg nem kell bele kötőanyag, pl. liszt vagy keményítő!
Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval, borssal.
Míg a leves fő, elkészítjük a húsgombócot. Késes betétű robotgépbe tesszük a kockákra vágott csirkehúst, hozzáadjuk a tojást, a zöld fűszereket, a fokhagymát, sót és borsot, majd kb. 1-2 perc alatt összedaráljuk-összekeverjük.
Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk a masszából, majd csendes forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére, hagyjuk főni 10 percig, akkor egészen biztosan átfő.
A leveshez kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.