2014. június 9., hétfő

Sült banánfagylalt sós mogyoró grillázzsal


PralinéZsuzsi hibátlan receptjeivel nem lehet mellényúlni :-)

Így mikor két hervadásnak indult banán árválkodott a tálban, tudtam, hogy hova kell menjek, emlékeztem erre a fagylaltjára!

Édes és krémes, a sütés egészen elvarázsolta a banánt - alapjáraton egyáltalán nem vagyok oda a banánfagyiért!

A kontrasztként rászórt sós mogyoró grillázs is nagyon passzolt hozzá :-)






Sült banánfagylalt sós mogyoró grillázzsal


Elkészítési idő: 1 óra + hűtés

Hozzávalók:

  • 2 banán
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg barna cukor
  • fél rúd vanília kikapart belseje



A sós mogyoró grillázshoz:

  • 5 dkg sós földimogyoró
  • 5 dkg barna cukor
  • 1-2 dkg vaj



A banánokat alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd kaparjuk ki a sült banánhúst a héjból. Pépesítsük botmixerrel és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, a vaníliával és a tejjel, majd takaréklángon, egy ovális habverővel folyamatosan (!) sűrítsük be. Akkor jó, ha a belemártott kanalat szépen bevonja. Ha van maghőmérőnk, 80 fokig melegítsük fel.

Hűtsük ki vízfürdőben, majd adjuk hozzá a tejszínt és a banánpürét, keverjük teljesen homogénre egy botmixerrel.

Öntsük zárható, fagyasztható edénybe, és tegyük a mélyhűtőbe, majd botmixerrel félóránként keverjük át 4-5 alkalommal.

A sós mogyoró grillázs is egy pofonegyszerű dolog: a cukrot takaréklángon, kevergetés nélkül karamellizáljuk meg. Ha színe és állaga olyan, mint a méz, keverjük bele a mogyorót, majd azonnal öntsük egy vajjal megkent alufóliára.

Megszilárdulás és hűlés után késes betétű robotgéppel vagy egyszerűen műanyag zacskóba zárva, nyújtófával/húsklopfolóval készítsünk belőle durva morzsát.




4 megjegyzés:

  1. Jujj, de jó, hogy kipróbáltad és ízlett! Szuper ötlet hozzá a mogyorógrillázs! Én is pont gondolkoztam, hogy újrázni kellene ebből a fagyiból :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiváló receptből könnyű finomat készíteni :-) Köszönöm!

      Törlés
  2. Istenien néz ki:) Én is gondolkodom banánfagyin, nagyon jó ötlet megsütni. Nálunk Mentáa - csokoládés készült a hétvégén :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, mert cukrászdában soha, de soha nem kérek banánfagyit, a két hervadó banán inspirált - de nagyon jó volt! Ellenben azt a mentás csokit mindjárt megnézem!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.