2014. június 4., szerda

Epres-túrós piskótatekercs




Piskótatekercs "de luxe" :-))

Vajas-kakaós piskóta, alig édes túrókrém és az üde eperszeletek...

Igazi nyár eleji, hűvös, könnyed sütemény :-)






Epres-túrós piskótatekercs


Elkészítési idő: 45 perc + 2 óra hűtés


Hozzávalók:

A piskótához:


  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • csipet só



A töltelékhez:


  • 40 dkg túró
  • 15 dkg mascarpone
  • 12 dkg cukor
  • 2 tk. vaníliakivonat/2 cs. vaníliás cukor
  • kb. 40-50 dkg eper



A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a liszttel, kakaóporral és a sóval, majd hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró (!) vajat. A fehérjékből kemény habot verünk, majd több részletben a kakaós masszába forgatjuk.

Sütőpapírrral kibélelünk egy gáztepsit, és egészen vékony, kb. fél cm-nyi lapot kenünk a tésztából, majd 180 fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük.

Borítsuk ki pl. egy konyharuhára, válasszuk le róla a sütőpapírt, majd rövidebbik oldalánál fogva tekerjük fel és így hagyjuk kihűlni.


Míg a tészta hűl, készítsük el a tölteléket.

A túrót keverjük ki a cukorral és a vaníliával, és annyi mascarponéval, hogy ne túl lágy masszát kapjunk, nehogy kifolyjon majd a töltelék. Apránként adagoljuk a krémsajtot, mennyiség függ majd a túró krémességétől illetve savósságától is!

Az epreket mossuk meg, csumáját távolítsuk el, és szeleteljük fel nem túl vékonyra.

Tekerjük ki a kihűlt piskótalapot, kenjük meg a túrókrém kb. kétharmad részével úgy, hogy az egyik szélén maradjon ki legalább kétujjnyi üres rész, és rakosgassuk ki sűrűn eperszeletekkel. Rövidebbik oldalánál fogva (ahogy hűlt) tekerjük fel óvatosan - feltekerés közben, mire a végére érünk, az üres részre is fog kerülni eper és túró!

A tekercs oldalát kenjük be körbe-körbe a maradék krémtúróval, és rakosgassuk ki eperszeletekkel.

Min. 2 órára tegyük hűtőbe, majd éles késsel szeleteljük.












Ihlet: Nők Lapja Konyha 2009. május

6 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.