Piskótatekercs "de luxe" :-))
Vajas-kakaós piskóta, alig édes túrókrém és az üde eperszeletek...
Igazi nyár eleji, hűvös, könnyed sütemény :-)
Epres-túrós piskótatekercs
Elkészítési idő: 45 perc + 2 óra hűtés
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 3 dkg olvasztott vaj
- csipet só
A töltelékhez:
- 40 dkg túró
- 15 dkg mascarpone
- 12 dkg cukor
- 2 tk. vaníliakivonat/2 cs. vaníliás cukor
- kb. 40-50 dkg eper
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a liszttel, kakaóporral és a sóval, majd hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró (!) vajat. A fehérjékből kemény habot verünk, majd több részletben a kakaós masszába forgatjuk.
Sütőpapírrral kibélelünk egy gáztepsit, és egészen vékony, kb. fél cm-nyi lapot kenünk a tésztából, majd 180 fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük.
Borítsuk ki pl. egy konyharuhára, válasszuk le róla a sütőpapírt, majd rövidebbik oldalánál fogva tekerjük fel és így hagyjuk kihűlni.
Míg a tészta hűl, készítsük el a tölteléket.
A túrót keverjük ki a cukorral és a vaníliával, és annyi mascarponéval, hogy ne túl lágy masszát kapjunk, nehogy kifolyjon majd a töltelék. Apránként adagoljuk a krémsajtot, mennyiség függ majd a túró krémességétől illetve savósságától is!
Az epreket mossuk meg, csumáját távolítsuk el, és szeleteljük fel nem túl vékonyra.
Tekerjük ki a kihűlt piskótalapot, kenjük meg a túrókrém kb. kétharmad részével úgy, hogy az egyik szélén maradjon ki legalább kétujjnyi üres rész, és rakosgassuk ki sűrűn eperszeletekkel. Rövidebbik oldalánál fogva (ahogy hűlt) tekerjük fel óvatosan - feltekerés közben, mire a végére érünk, az üres részre is fog kerülni eper és túró!
A tekercs oldalát kenjük be körbe-körbe a maradék krémtúróval, és rakosgassuk ki eperszeletekkel.
Min. 2 órára tegyük hűtőbe, majd éles késsel szeleteljük.
Ihlet: Nők Lapja Konyha 2009. május
Isteni!
VálaszTörlésKöszönöm Druszám :-)))
TörlésLátom, az eper nálatok is favorit gyümölcs! :)
VálaszTörlésAz egyik kedvenc, valóban :-))
TörlésIdeértem és itt is újra megcsodálom, nagyon-nagyon guszta! :) És nagyon jók a fotók! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka :-))
Törlés