Egyszerűen imádom ezt a galette-témát! Az egyszerű, ropogós tésztát, ami aztán az égvilágon bármivel tölthető-ízesíthető!
Most olyasmi lett, mint egy pizza, bár a sajt alul bujkál benne, láthatatlanul :-)
Tojásos-kolbászos galette
Elkészítési idő: 45 perc + min. 30 perc hűtés
Hozzávalók egy kb. 25 cm átmérőjű adaghoz:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 mk. só
- 1 ek. kefír vagy natúr joghurt
- 1 ek. hideg víz
A töltelékhez:
- 10 dkg túró
- 10 dkg sajt
- 1-3 ek. tejföl
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- tetszés szerint zöld fűszer, pl. bazsalikom vagy oregánó (elhagyható)
- só és bors
- 3 tojás
- 6-8 vastagabb szelet (házi) kolbász
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, ezt a legegyszerűbb késes betétű robotgéppel, ami 10 másodperc alatt morzsára pörgeti a két alapanyagot. Összegyúrjuk a sóval, kefírrel és a vízzel, majd azon frissiben kb. 30 cm átmérőjű, 2-3 mm vastag koronggá nyújtjuk egy sütőpapíron.
A sütőpapírt a tésztával együtt átcsúsztatjuk egy nagyméretű tepsire, és így tesszük a hűtőbe pihenni. Szerintem egy sokkal könnyebb a vajas tésztával dolgozni, mintsem hűtés után várakozni rá, hogy újra formálhatóvá lágyuljon.
Ez csak egy ötlet, a tészta pihenhet természetesen gombóc formában is a hűtőben :-)
Ha letelt a min. 30 perc hűtési idő, a tésztát elővesszük a hűtőből, hogy kissé magához térjen.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A túrót összekeverjük a reszelt sajttal, sóval, zúzott fokhagymával, zöld fűszerrel, és annyi tejföllel, hogy ne túl lágy krémet kapjunk, éppen csak kenhető legyen - a tejföl mennyiségét nagyban befolyásolja a túró és a sajt milyensége!
A sajtos túrókrémet a tésztakorongra simítjuk úgy, hogy körben a szélén maradjon üresen legalább kétujjnyi rész. Kirakosgatjuk a kolbászkarikákkal, majd a tésztát körbe-körbe felhajtogatjuk, hogy pereme legyen, és sütés közben ne folyhasson ki a töltelék.
A tojásokat egyenként felütjük, óvatosan a kolbászok tetejére öntjük, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A tészta ezalatt szemmel láthatóan megpirul és a tojás is megszilárdul a tetején.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.
Jó hideg sör legyen kéznél utána :-)))
Imádom, pedig még nem is kóstoltam! :) Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésNa majd a kóstoló után! :-)))
TörlésMég aznap elkészítettem mikor megláttam. Nagy sikere volt!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett Nektek :-)))
Törléskedves Viki!
VálaszTörlésMa elkészítettem ezt a csodás ételt, mindjárt kétféle variációban. A nagy fiam 3 hónap kandida diéta után, miután kóstolta ezt és a pizzát azt mondta hogy átformálták az ízlését, mert ez még finomabb mint a volt kedvenc pizzája.
Nagyon szeretem a receptjeidet. Nagyon sokat tanulok tőled, pedig állítólag én sem főzők rosszul, de nagyon sok jó ötletet kaptam tőled. Köszönöm
Csabizsu
Kedves Csabizsu!
TörlésKöszönöm szépen a szívmelengető soraidat :-) Nagyon örülök, hogy tudod használni a receptjeimet!
3 hónapos candida diéta? Jesszusom... Igazán méltó megünneplése volt a kitartásának :-)