Max régi-régi zseniális találmánya ez a recept, az évek folyamán nálam is több feldolgozása készült: csirkemájjal-gombával, nektarinnal-camembert sajttal, sőt hallal is bakonyi módra.
Ez most szinte az eredeti verzió, és sajnos az egyszerű fotó nem adja vissza, hogy mennyire ízgazdag, mennyire harmonikus - és laktató - ez a szerénykének látszó étel.
Gyorsan összeállítható, elronthatatlan - szerintem próbáljátok ki nyugodtan hétvégén :-)
Szigetházi szelet
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók:
- 50 dkg leveles tészta (fagyasztott)
- 4 dl tejföl
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tojás
- 2 egész csirkemell filé
- 2 ek. olaj
- 10 dkg sonka - csíkokra vágva
- 15 dkg (házi) kolbász - felkarikázva
- 2 alma - meghámozva, durvára reszelve
- 15-20 dkg sajt - lereszelve
- só, bors
- ízlés szerint bazsalikom, friss petrezselyemzöld
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, és a felforrósított olajon, erős tűzön, kevergetve megpirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, zöld fűszerekkel.
A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni, majd kettévágjuk kb. egyharmad-kétharmad arányban. A kétharmadnyi tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett munkalapon, és kibélelünk vele egy 25x35 cm-es tepsit úgy, hogy pereme is legyen.
A tejfölt elkeverjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a tojással. Háromnegyed részével alaposan megkenjük a tepsibe simított tésztát, majd ráhalmozzuk az elősütött csirkecsíkokat.
Megpakoljuk a sonkacsíkokkal, a kolbászkarikákkal, a reszelt almával és reszelt sajttal.
A kisebbik tésztadarabot is kinyújtjuk akkorára, hogy teljesen be tudjuk vele fedni a tepsiben előkészített rakottast.
Széleit összecsipkedjük, imitt-amott hagyjuk kis réseket, hogy a gőz el tudjon szökni sülés közben.
Tetejét megkenjük a maradék tojásos tejföllel, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt ropogós aranyszínűre sütjük.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.