Több, mint fél éve érkezett az alábbi komment a Kacsazsír és kacsatepertő bejegyzésemhez:
"Szeretném egyszer látni, amikor a zsír szép sárga, de a tepertő már barnára sült.
Elég sokszor próbáltam, de ilyen bizony soha nem volt.
Tudnál egyszer egy sorozat képet produkálni, ami alátámasztja az elméletedet?
Köszi előre is."
Most érkezett el az idő egy újabb adag kacsazsír sütésére, és ímhol a sorozat a metódusról.
A képek nem szépek, hanem dokumentarista jellegűek, így készüljön mindenki :-)
A megtisztított, feldarabolt háj a lábasban. Nincs rajta víz, pusztán csak annyi, amennyi rajta maradt, miután többszörösen váltott vízben átmostam.
Lefedjük, és takaréklángon olvasztani kezdjük - de nem kavargatjuk. A sütés egész időtartama alatt fedő alatt tartjuk a hájat, és egyszer sem kell megkavarni.
Itt már látszik, hogy alaposan elkezdett olvadni, átforrósodott - bár a háj szemmel láthatóan nyers.
Megindult a sülés-olvadás: a hájdarabkák mellett folyamatosan gyöngyözik-sül a zsír, de még mindig nyers!
Közel a "vég": alul aranysárga a zsír, s a zsír tetején úsznak a mind ropogósabbá váló tepertődarabok.
Ha készen vagyunk, ezt kell látnunk: aranyszínű, áttetsző zsír, mely kihűlés után krémfehérré válik, a tetején az összes tepertő.
Hogyan tudjuk eldönteni, mikor van kész pontosan? A tepertők körül megszűnik a zsír gyöngyözése: kisült belőle az összes zsír.
Szedjük ki az összes tepertőt egy szűrőkanállal konyhai papírtörlőre, hogy ne legyen zsíros a tepertő, majd szedjük át zárható edénybe. Ne sózzuk, mert szerintem attól megnyúlósodik, bőven elég meghinteni közvetlenül fogyasztás előtt - így gyakorlatilag végig megőrzi frissességét, ropogósságát.
A zsírt szűrjük át szintén zárható edénybe, pl. jénai vagy befőttesüveg, majd tároljuk a tepertővel együtt hűtőben.
1 kg hájból 10-15 dkg tepertő és 7-8 dl zsír sül.
Szuperül néz ki, és tényleg nem kell keverni ?, eddig én mindig szoktam, de majd kipróbálom így is, imádom ezeket a zsírokat és persze a friss tepertőt is:-)))))
VálaszTörlésSosem szoktam megkeverni - és sosincs belőle semmi probléma :-) Nálunk is kedvenc ám!
TörlésViki szerettem volna magamnak elmenteni ezt a bejegyzésedet, de a kék alap miatt olvashatatlan az összes írásod, jobb lenne, ha fehér lenne az alap, mert akkor lehet menteni a receptjeidet :-))))
VálaszTörlésA sablon adja ezt az alapot, állítok rajta :-)
TörlésEsetleg próbáld ki pdf formátumban elmenteni a receptek alján lévő print friendly gombbal, ahol tudsz nyomtatni és pdf formátumot is menteni!
Mindig tanul az ember, erről eddig gőzöm sem volt, köszi:-))))
TörlésSikerült? Éljen :-))
TörlésSzia! A lábosnak van valami spec. tulajdonsága? Gondolok itt a vastag talpra, vagy éppen hogy vékony falú kell? Köszi: Móni
VálaszTörlésSzia Mónika! Semmi különös, azt gondolom... Lehet, vastagabb az alja, mint pl. egy zománcos belsejű edénynek. Fém lábas átlátszó fedővel, biztos ismered ezt a fajtát, nekem az összes ilyen típusú.
TörlésA lényeg azt gondolom, inkább a takarékláng, s rövid idő után olyan sok folyadék fog belőle kiolvadni, hogy nem fog leragadni!
Nagyon köszönöm a részletes leírást!
VálaszTörlésKedves Orsi, használd örömmel :-)
TörlésElkészítettem a leírásnak megfelelően és kiváló lett.Köszönöm a részletes leírást.
VálaszTörlésKedves Adrienn, nagyon örülök, váljék egészségetekre :-)))
TörlésKöszönöm a részletes bemutatást, sikerült életem első kacsatepertője :)
VálaszTörlésÉljen! Nagyon örülök neki :-)
TörlésFogyasszátok egészséggel :-)))
Most sütöm,remélem sikerül üvegfedő alatt lesem! :)
VálaszTörlésRemélem :-) Jónak kell lennie, sokszorosan kipróbált metódus :-)
TörlésIsteni lett! (Y) ,alig tudtam Anyukámnak pár szem tepertőt eltenni,mert a férjemmel "fogyókúrás"vacsoraként megettük. :D
VálaszTörlésJaj, nagyon örülök a sikernek!!!
TörlésEgészségetekre váljék a friss tepertő és az isteni kacsazsír!
Most készül újabb adag,a Lidl-ben kaptam kacsahájat,már olvad :)lila hagyma és forralt bor lesz a vacsorához! :)
VálaszTörlésHmmmmmmm, de jól hangzik a vacsorátok :-))) Jó étvágyat hozzá!
TörlésÜdvözletem Ilcsi50! A Lidliben fagyasztott kacsa hájat kapott?? Nagy behezen sikerült ma felkutatnom egy helyen Győrben!! Köszönöm a választ!!
VálaszTörlésSütés közben nem kell egy kis tejet beleönteni?
VálaszTörlésSoha nem öntöttem hozzá tejet, a tepertő anélkül is ropogós lesz, a zsír pedig ízletes - ahogy a fotók is mutatják :-)
TörlésKedves Viki! 80 éves létemre sikerült így elkészítenem az első tökéletes kacsa tepertőt! Köszi. István
VálaszTörlésKedves István!
TörlésHálásan köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök a tökéletes tepertőnek :-)))) Jó étvágyat hozzá :-)
Kedves Viki! Libával is működik? :)
VálaszTörlésEszti
Kedves Eszti!
TörlésSzerintem minden további nélkül, hisz "rokonok" :-)
Jó étvágyat hozzá!
Köszi szépen :)
TörlésÉn köszönöm! Remélem, sikerült és ízlett!
TörlésMost álltam neki életem első zsír sütésének! Majd beszámolok! :-)
VálaszTörlésVárosban nőttem fel, és nincs túl sok tudományom.. a zsírt szokták egyébként fűszerezni, ízesíteni? Lehet?
Hű, akkor nagy hajrá :-)))
TörlésNem kell semmivel fűszerezni, ízesíteni, a kacsa- és libazsír önmagában is csodafinom, legfeljebb a kenyérre kenés után meg lehet hinteni sóval, pici pirospaprikával, esetleg friss lila hagymával!
A kész tepertőt se sózd meg, mert elveszíti a ropogósságát! Evés előtt közvetlenül, de én még akkor sem szoktam :-)
Húúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú!
TörlésUgyan már pénteken kész lettem vele, de nem jutottam el a válaszhoz!
Nagyon nagyon nagyon nagyon ízlik! :) talán sose többet nem eszek mást. Tegnap vajjal készítettem szendvicset vacsorára, hát semmi íze nem volt.. :) Nagyon jó recept, nekem mondjuk 4 óra kellett, és még lehetett volna sütni, de ezt a lábos minőségére fogom. De így is nagyon finom lett! :)
Juhúúúúúú :-)
TörlésNagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült és ennyire ízlik!
Csuda tudja: lábostól, a hőenergia nagyságától (más a villany és más a gáz hője), de a hájtól is függ, mennyi ideig kell sütni. Legutóbb nekem is elképesztően hosszan sült, de megérte :-))