2014. május 11., vasárnap

Gombás csirkepörkölt kapros túrógombóccal



Papp Endre szakácskönyvét olvasgattam (A vendéglős és híres vendégei) - sok recept sztorikkal körítve. 

Még Papától kaptam...

Ez a fogás nagyon megtetszett, megfőztem - istenkirályság :-)

Igazi vasárnapi fogás, mindenki megnyalja utána a 10 ujját!




Gombás csirkepörkölt kapros túrógombóccal


Elkészítési idő: 2 óra


Hozzávalók:


  • 1 nagy ek zsír
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 4 egész csirkecomb
  • 50 dkg gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors



A túrógombóchoz:


  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 2 ek. búzadara
  • 1 csokor kapor



A tálaláshoz:

  • tejföl




Teljesen hagyományos pörköltet készítünk. A zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Tűzről lehúzva elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a megtisztított csirkehúst, átkeverjük-átpirítjuk.

A megtisztított, cikkekre vágott gombát is hozzáadjuk, belezúzzuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük, majd takaréklángon, fedő alatt puhára pároljuk.

A túrógombóchoz kikeverjük a túrót a tojással, sóval és a finomra vágott kaporral ízesítjük, és beledolgozzuk a búzadarát is. Min. 30 percre hűtőbe tesszük pihenni, hogy a dara megduzzadhasson.

Pihentetés után ellenőrizzük, ha nagyon lágy lenne, adjunk még hozzá búzadarát, szét ne essen főzés közben, nagyban függ a túró savósságától és a tojás nagyságától!

Sóval ízesített vizet forralunk, s viszonylag nagy gombócokat formálunk két nedves tenyerünk között a túróból, majd ha forr a víz, óvatosan belecsúsztatjuk. A lángot érdemes ilyenkor mérsékelni, éppen csak gyöngyözzön a víz, nehogy szétessenek a gombócok!

Ha feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még 1-2 percig főni, majd szűrőkanállal szedjük ki a vízből.

A tányérokba adagoljunk egyenlő mennyiségű húst, gombát, mellé a túrógombócot - és kanalazzunk rá bőséges tejfölt!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.