Papp Endre szakácskönyvét olvasgattam (A vendéglős és híres vendégei) - sok recept sztorikkal körítve.
Még Papától kaptam...
Ez a fogás nagyon megtetszett, megfőztem - istenkirályság :-)
Igazi vasárnapi fogás, mindenki megnyalja utána a 10 ujját!
Gombás csirkepörkölt kapros túrógombóccal
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók:
- 1 nagy ek zsír
- 2-3 fej vöröshagyma
- 1 ek. fűszerpaprika
- 4 egész csirkecomb
- 50 dkg gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
A túrógombóchoz:
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- 2 ek. búzadara
- 1 csokor kapor
- só
A tálaláshoz:
- tejföl
Teljesen hagyományos pörköltet készítünk. A zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Tűzről lehúzva elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a megtisztított csirkehúst, átkeverjük-átpirítjuk.
A megtisztított, cikkekre vágott gombát is hozzáadjuk, belezúzzuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük, majd takaréklángon, fedő alatt puhára pároljuk.
A túrógombóchoz kikeverjük a túrót a tojással, sóval és a finomra vágott kaporral ízesítjük, és beledolgozzuk a búzadarát is. Min. 30 percre hűtőbe tesszük pihenni, hogy a dara megduzzadhasson.
Pihentetés után ellenőrizzük, ha nagyon lágy lenne, adjunk még hozzá búzadarát, szét ne essen főzés közben, nagyban függ a túró savósságától és a tojás nagyságától!
Sóval ízesített vizet forralunk, s viszonylag nagy gombócokat formálunk két nedves tenyerünk között a túróból, majd ha forr a víz, óvatosan belecsúsztatjuk. A lángot érdemes ilyenkor mérsékelni, éppen csak gyöngyözzön a víz, nehogy szétessenek a gombócok!
Ha feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még 1-2 percig főni, majd szűrőkanállal szedjük ki a vízből.
A tányérokba adagoljunk egyenlő mennyiségű húst, gombát, mellé a túrógombócot - és kanalazzunk rá bőséges tejfölt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.