Az ember tervez...
Hogy megsüti a játszótársától pl. ezt az epres-mascarponés süteményt, de még talonban van Gordon Ramsay csokoládés-mogyorógrillázsos pitéje is ám! Aztán a tervteljesítési viszonyszám nem mindig 100%...
Éva és Ági, köszönöm a türelmeteket - a léc alatt épp csak átcsúszva itt a csodafinom, villámgyorsan és könnyedén elkészíthető üde sütemény!
Epres-mascarponés torta
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
- 10 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
- 25 dkg mascarpone
- csipet só
- 1 rúd vanília kikapart belseje/2-3 cs. vaníliás cukor
- 3 tojás
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 2-3 ek. tej
- 25 dkg eper
A tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 3 ek. olaj
Az epreket váltott vízben megmossuk csumájával együtt, majd ha leöntöttük róla az utolsó vizet is, azt követően távolítsuk el a csumát - így nem lesz vízízű az eper!
Néhány szemet félreteszünk díszíteni, a többit nagyobb darabokra vágjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A puha vajat kikavarjuk a cukorral és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a mascarponét, a vaníliát, csipet sót, majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül több részletben a tojások kemény habbá vert fehérjéjét is.
A tortaforma alját kivajazzuk-kilisztezzük (vagy beleszabunk egy sütőpapír-korongot), és beletöltjük a tésztánk felét. Megszórjuk a darabolt eper felével.
A maradék tésztához hozzászitáljuk a kakaóport, majd annyi tejjel lazítjuk, hogy a sárga tészta állagát kapjuk végeredményül. Belekeverjük az eperfalatokat, majd a sárga tészta tetejére simítjuk.
45 percig sütjük az előmelegített sütőben, félidőben érdemes könnyedén leborítani egy darab alufóliával, ne ne süljön túlságosan a teteje! 35-40 perc után bökjünk bele egy tűt - és addig süssük, míg már nem tapad rá a tésztából.
Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
A csokoládét az olajjal megolvasztjuk mikróban 500 W-on 1,5-2 perc alatt, simára keverjük. A félretett néhány szem epret belemártjuk, a maradékkal áthúzzuk a tortánkat, majd azon folyékonyan a tetejére ültetjük a csokoládés epreket.
Hagyjuk a csokimázat megdermedni, majd cikkekre vágva tálaljuk.
NAGYON guszta! :)
VálaszTörlésKöszönöm :-) Gyors és könnyű!
TörlésViki, ez a torta gyönyörű és nagyon-nagyon fincsi is lehet, csoda guszta! :)
VálaszTörlésKöszönöm :-) Már csak mutatóban van belőle :-)))
TörlésÖrülök, hogy találtál kedvedre valót az oldalunkon. :) Biztos a tied is nagyon fincsi lett!
VálaszTörlésÁgi, több kedvemre valót is találtam nálatok, örülök, hogy megismertelek :-)
Törlés