2014. május 30., péntek

Mézes-gyömbéres sertéssült



Oh, ez a pác mennyire jó lett... Édes és sós és pikáns egyszerre...

Méz, gyömbér, narancslé, fehérbor, Worchester szósz csodás harmóniában. Ez a hússzelet még tepsiben sült, s az alatta keletkező pecsenyelevet beforraltam, de nem kellene róla elfelejtkezni a grillszezon közepén sem :-)





Mézes-gyömbéres sertéssült

Elkészítési idő: 1,5-2 óra + egy éjszaka pácolás


Hozzávalók:


  • 1 kg csontos, bőrös malachús (comb)
  • 1 nagy narancs leve
  • 1-1,5 dl fehérbor
  • 0,5 dl olaj
  • 2-3 ek. méz
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 5 cm friss gyömbér finomra reszelve
  • 1-2 ek. Worchester szósz
  • só és bors



A pác hozzávalóit összekeverjük egy akkora tálban, amibe belefér a hús. Alaposan megforgatjuk a páclében, majd lefedjük, és néhány órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőbe tesszük.

Ha sütőben sütjük, páclével együtt, fólia alatt pároljuk a húst puhára 200 fokon, majd a fóliát levéve süssük aranyszínűre. A keletkezett páclevet szűrjük át, és takaréklángon forraljuk be felére.

Ha grillre tesszük, emeljük ki a pácléből, kicsit csepegtessük le, majd így süssük aranyszínre. Sülés közben kenegethetjük a páclével, a maradékot pedig forraljuk be felére takaréklángon!

Tetszőleges körettel - nálunk most petrezselymes újkrumpli - tálaljuk.


Inspiráció: Max és Csilla :-)



2014. május 28., szerda

Kolbászos-burgonyás egytál



Le sem tagadhatnám, hogy szeretjük a savanyú uborkát az ételekben :-)

Hankkánál láttam ezt a serpenyős-kolbászos egytálételt. Kommentben meg is hagytam, hogy ez nálunk is műsorra fog kerülni, annyira ínycsiklandó volt a fotókon - és valóban az! 

Gyors, könnyű, csodafinom!






Kolbászos-burgonyás egytál

Elkészítési idő: 1 óra


Hozzávalók:



  • 1 kg krumpli
  • 1+2 ek. kacsazsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált hús
  • 20 dkg füstölt (házi) kolbász
  • 5-6 db savanyú uborka
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. mustár
  • só, bors



A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. 2 evőkanál zsírt felforrósítunk egy nagy serpenyőben vagy wokban, és átpirítjuk benne a krumplikockákat.

Míg a krumpli fő, elkészítjük a ragut.

A finomra vágott vöröshagymát megpároljuk 1 evőkanálnyi kacsazsíron. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig kevergetjük. Belekeverjük a falatnyi kockákra vágott kolbászt és uborkát, a zúzott fokhagymát, és fedő alatt puhára főzzük.

A tejszínben elkeverjük a mustárt, a kolbászos raguhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel, majd összeforgatjuk a megpirított krumplival.








2014. május 26., hétfő

Fetás-édesburgonyás saláta


Brigi édesburgonya salátája ihlette, odáig voltam a fotóktól - és persze a recepttől.

Kissé leegyszerűsítettem, elhagytam belőle a sonkát és a húst, és az édesburgonyát is másként fűszereztem

Pár hónapja a Sparban remek salátabárral újították a kínálatot, minden nap nyolcféle különböző friss, gyalult, natúr zöldségből lehet összepakolni tetszés szerinti salátamixet - ez volt az alap.

Tartalmas, laktató saláta, mégsem terheli le a gyomrot.





Fetás-édesburgonyás saláta

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 2 közepes édesburgonya
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. nagy szemű só
  • kakukkfű
  • 10 dkg fetasajt
  • fejenként 1 tükörtojás
  • tetszőleges mennyiségű és fajtájú friss zöldségek, nálam most: sárgarépa csíkok, kaliforniai paprika, káposztacsíkok, paradicsomszeletek változó arányban



Az édesburgonyát meghámozzuk, centis kockákra vágjuk. Összeforgatjuk az olajjal, megfűszerezzük sóval, kakukkfűvel, és a vékonyra szelt fokhagymával. 180 fokos sütőben kb. 20-30 perc alatt megsütjük, vigyázzunk, nehogy pépes legyen!

A salátának való zöldséget összevágjuk/legyaluljuk. Különösebben nem kell fűszerezni, ott lesz a sós feta és a fűszeres édesburgonya!

A fetát is felkockázzuk centis nagyságúra - mint az édesburgonyát.

A zöldséghalomra kanalazzuk a sült édesburgonyát és a fetakockákat (édes és sós egymás mellett...), majd megkoronázzuk egy tükörtojással.

Aki kívánja, fogyaszthat mellé egy szelet friss puha/pirított kenyeret.



2014. május 24., szombat

Málnás-kókuszos joghurtos pite



A gyümölcsszezonnal együtt beindul a joghurtos pite szezonja is :-)

Veszedelmes, mert gyakorlatilag 5 perc alatt összeállítható, egyetlen tálat "koszolunk" össze vele, és bármilyen gyümölccsel gazdagítva nagyon finom!

Most egy nagy doboz málnát használtam fel hozzá a fagyasztóból, de az eperdömping közepén készülhet friss eperrel is. Újításként a liszt egyharmadát kókuszra cseréltem - jó ötletnek bizonyult!

Abbahagyhatatlan... Langyosan megettünk fél tepsinyi mennyiséget...

Én szóltam!

:-)))




Málnás-kókuszos joghurtos pite

Elkészítési idő: 40-45 perc

Hozzávalók egy kb. 25x40 cm-es tepsihez (a joghurtos pohár lesz a mértékegység):


  • 2 kis pohár natúr joghurt
  • 3 tojás
  • 1-1,5 pohár cukor (ki milyen édesszájú)
  • 1 pohár olaj
  • 1 pohár kókuszreszelék + 2 ek. a tetejére
  • 2 pohár liszt
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor


  • 40 dkg málna/eper



A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A gyümölcs kivételével az összes hozzávalót összekeverjük egy nagy tálban ovális habverővel a felsorolás sorrendjében, szép sima tésztát kell kapjunk.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral (vagy kikenjük vajjal és belisztezzük), belesimítjuk a tésztát.

A tetejét megrakjuk gyümölccsel (ha fagyasztott, természetesen olvasszuk ki!), hintsük meg a 2 evőkanálnyi kókuszreszelékkel, és kb. 30 perc alatt süssük aranyszínűre az előmelegített sütőben - tűpróba!

Hagyjuk hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.




2014. május 22., csütörtök

Tojásos-kolbászos galette



Egyszerűen imádom ezt a galette-témát! Az egyszerű, ropogós tésztát, ami aztán az égvilágon bármivel tölthető-ízesíthető!

Most olyasmi lett, mint egy pizza, bár a sajt alul bujkál benne, láthatatlanul :-)





Tojásos-kolbászos galette


Elkészítési idő: 45 perc + min. 30 perc hűtés


Hozzávalók egy kb. 25 cm átmérőjű adaghoz:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 mk. só
  • 1 ek. kefír vagy natúr joghurt
  • 1 ek. hideg víz



A töltelékhez:

  • 10 dkg túró
  • 10 dkg sajt
  • 1-3 ek. tejföl
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • tetszés szerint zöld fűszer, pl. bazsalikom vagy oregánó (elhagyható)
  • só és bors
  • 3 tojás
  • 6-8 vastagabb szelet (házi) kolbász



A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, ezt a legegyszerűbb késes betétű robotgéppel, ami 10 másodperc alatt morzsára pörgeti a két alapanyagot. Összegyúrjuk a sóval, kefírrel és a vízzel, majd azon frissiben kb. 30 cm átmérőjű, 2-3 mm vastag koronggá nyújtjuk egy sütőpapíron.

A sütőpapírt a tésztával együtt átcsúsztatjuk egy nagyméretű tepsire, és így tesszük a hűtőbe pihenni. Szerintem egy sokkal könnyebb a vajas tésztával dolgozni, mintsem hűtés után várakozni rá, hogy újra formálhatóvá lágyuljon.

Ez csak egy ötlet, a tészta pihenhet természetesen gombóc formában is a hűtőben :-)

Ha letelt a min. 30 perc hűtési idő, a tésztát elővesszük a hűtőből, hogy kissé magához térjen.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A túrót összekeverjük a reszelt sajttal, sóval, zúzott fokhagymával, zöld fűszerrel, és annyi tejföllel, hogy ne túl lágy krémet kapjunk, éppen csak kenhető legyen - a tejföl mennyiségét nagyban befolyásolja a túró és a sajt milyensége!

A sajtos túrókrémet a tésztakorongra simítjuk úgy, hogy körben a szélén maradjon üresen legalább kétujjnyi rész. Kirakosgatjuk a kolbászkarikákkal, majd a tésztát körbe-körbe felhajtogatjuk, hogy pereme legyen, és sütés közben ne folyhasson ki a töltelék.

A tojásokat egyenként felütjük, óvatosan a kolbászok tetejére öntjük, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A tészta ezalatt szemmel láthatóan megpirul és a tojás is megszilárdul a tetején.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.

Jó hideg sör legyen kéznél utána :-)))




2014. május 20., kedd

Csirkemell Sztroganoff módra



Villámgyorsan elkészülő húsétel, és akinek ízlik pl. a hentes tokány típusú fogás, mely szintén szaftos és savanyú uborka van benne - akkor ez is be fog jönni :-)

A köret lehet, hogy nem túl autentikus, a mártásos ételekhez nálunk nagyon passzol a főtt tészta, esetleg párolt rizs.






Csirkemell Sztroganoff módra

Elkészítési idő: 30-40 perc


Hozzávalók:


  • 2 ek. olaj/1 ek. kacsazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 egész csirkemell-filé
  • 40-50 dkg gomba
  • 5 közepes méretű csemegeuborka 
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl zsíros tejföl
  • 1 púpos tk. étkezési keményítő
  • só, bors
  • 1 ek. mustár




A tészta vizét feltesszük a tűzre, majd ha forr, teszünk bele sót és pici olajat, majd a csomagoláson előírt idő alatt kifőzzük a tésztát.

Míg a főzővíz forr illetve fő a tészta, elkészül a ragu.

A vöröshagymát finomra vágjuk, a kacsazsíron/olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellet, és erős lángon, folyton kevergetve fehéredésig sütjük.

Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát. A gomba mindig sok levet ereszt - míg a keletkező folyadék a főzés során elpárolog, gyakorlatilag elkészül az étel. Ekkor adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott uborkát is.

A keményítőt elkeverjük egy kevés hideg vízzel, hozzáadjuk a tejszínt, a tejfölt és a mustárt. A keveréket az gombás-húsos raguhoz adjuk, egyet forralunk rajta, sóval, borssal ízesítjük.

Forrón, a kifőtt tésztával tálaljuk.





2014. május 17., szombat

Szigetházi szelet


Max régi-régi zseniális találmánya ez a recept, az évek folyamán nálam is több feldolgozása készült: csirkemájjal-gombával, nektarinnal-camembert sajttal, sőt hallal is bakonyi módra.

Ez most szinte az eredeti verzió, és sajnos az egyszerű fotó nem adja vissza, hogy mennyire ízgazdag, mennyire harmonikus - és laktató - ez a szerénykének látszó étel.

Gyorsan összeállítható, elronthatatlan - szerintem próbáljátok ki nyugodtan hétvégén :-)




Szigetházi szelet


Elkészítési idő: 75 perc


Hozzávalók:


  • 50 dkg leveles tészta (fagyasztott)
  • 4 dl tejföl
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tojás
  • 2 egész csirkemell filé
  • 2 ek. olaj
  • 10 dkg sonka - csíkokra vágva
  • 15 dkg (házi) kolbász - felkarikázva
  • 2 alma - meghámozva, durvára reszelve
  • 15-20 dkg sajt - lereszelve
  • só, bors
  • ízlés szerint bazsalikom, friss petrezselyemzöld



A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, és a felforrósított olajon, erős tűzön, kevergetve megpirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, zöld fűszerekkel.

A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni, majd kettévágjuk kb. egyharmad-kétharmad arányban. A kétharmadnyi tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett munkalapon, és kibélelünk vele egy 25x35 cm-es tepsit úgy, hogy pereme is legyen.

A tejfölt elkeverjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a tojással. Háromnegyed részével alaposan megkenjük a tepsibe simított tésztát, majd ráhalmozzuk az elősütött csirkecsíkokat.

Megpakoljuk a sonkacsíkokkal, a kolbászkarikákkal, a reszelt almával és reszelt sajttal.

A kisebbik tésztadarabot is kinyújtjuk akkorára, hogy teljesen be tudjuk vele fedni a tepsiben előkészített rakottast.

Széleit összecsipkedjük, imitt-amott hagyjuk kis réseket, hogy a gőz el tudjon szökni sülés közben.

Tetejét megkenjük a maradék tojásos tejföllel, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt ropogós aranyszínűre sütjük.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.





2014. május 15., csütörtök

Kapros-joghurtos sárgaborsó leves



Kényeztető, sűrű, forró leves - ellensúlyozandó ezt a cseppet sem májusi, cudar Yvette-időjárást...

Ez volt az a fogás, amit még a menzán is szerettem. Betonlevesnek hívtuk, olyan sűrű volt mindig :-)

Ez most egy picivel extrább a menzás minimálnál, minden cseppje egy élmény, komolyan mondom! Aki nem elég bátor, nyugodtan hagyja ki belőle a kaprot!





Kapros-joghurtos sárgaborsó leves


Elkészítési idő: 2 óra + áztatás


Hozzávalók:

  • 1 ek. kacsazsír/2 ek. olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg sárgaborsó
  • 2 dl natúr joghurt + a tálaláshoz
  • néhány szál friss kapor - bátraknak akár egy egész csokor!
  • só és bors



A sárgaborsó az egyik legnehezebben puhuló termény. Főzés előtt többször váltott vízben alaposan mossuk át, majd hagyjuk ázni egy éjszakán át.

Ha nincs lehetőség áztatásra, készüljünk fel az extra hosszú főzési időre!

A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, puhára pároljuk a zsiradékon. Hozzáadjuk a lecsepegtetett sárgaborsót és a zúzott fokhagymát, felöntjük legalább kétszeres mennyiségű vízzel, és takaréklángon, fedő nélkül (egy pillanat alatt képes kifutni!!) puhára főzzük.

Botmixerrel krémesre zúzzuk, ízesítjük sóval, borssal, a vágott kaporral, majd beállítjuk a sűrűségét víz hozzáadásával.

Elkeverjük benne a natúr joghurtot, és azon frissiben már tálalható is további joghurt és kapor kíséretében.




2014. május 13., kedd

Kacsaháj sütése lépésről-lépésre


Több, mint fél éve érkezett az alábbi komment a Kacsazsír és kacsatepertő bejegyzésemhez:

"Szeretném egyszer látni, amikor a zsír szép sárga, de a tepertő már barnára sült.
Elég sokszor próbáltam, de ilyen bizony soha nem volt.
Tudnál egyszer egy sorozat képet produkálni, ami alátámasztja az elméletedet?

Köszi előre is."




Most érkezett el az idő egy újabb adag kacsazsír sütésére, és ímhol a sorozat a metódusról.

A képek nem szépek, hanem dokumentarista jellegűek, így készüljön mindenki :-)





A megtisztított, feldarabolt háj a lábasban. Nincs rajta víz, pusztán csak annyi, amennyi rajta maradt, miután többszörösen váltott vízben átmostam.

Lefedjük, és takaréklángon olvasztani kezdjük - de nem kavargatjuk. A sütés egész időtartama alatt fedő alatt tartjuk a hájat, és egyszer sem kell megkavarni.





Itt már látszik, hogy alaposan elkezdett olvadni, átforrósodott - bár a háj szemmel  láthatóan nyers.




Megindult a sülés-olvadás: a hájdarabkák mellett folyamatosan gyöngyözik-sül a zsír, de még mindig nyers!





Közel a "vég": alul aranysárga a zsír, s a zsír tetején úsznak a mind ropogósabbá váló tepertődarabok.





Ha készen vagyunk, ezt kell látnunk: aranyszínű, áttetsző zsír, mely kihűlés után krémfehérré válik, a tetején az összes tepertő. 


Hogyan tudjuk eldönteni, mikor van kész pontosan? A tepertők körül megszűnik a zsír gyöngyözése: kisült belőle az összes zsír. 

Szedjük ki az összes tepertőt egy szűrőkanállal konyhai papírtörlőre, hogy ne legyen zsíros a tepertő, majd szedjük át zárható edénybe. Ne sózzuk, mert szerintem attól megnyúlósodik, bőven elég meghinteni közvetlenül fogyasztás előtt - így gyakorlatilag végig megőrzi frissességét, ropogósságát.

A zsírt szűrjük át szintén zárható edénybe, pl. jénai vagy befőttesüveg, majd tároljuk a tepertővel együtt hűtőben.

1 kg hájból 10-15 dkg tepertő és 7-8 dl zsír sül.



2014. május 11., vasárnap

Gombás csirkepörkölt kapros túrógombóccal



Papp Endre szakácskönyvét olvasgattam (A vendéglős és híres vendégei) - sok recept sztorikkal körítve. 

Még Papától kaptam...

Ez a fogás nagyon megtetszett, megfőztem - istenkirályság :-)

Igazi vasárnapi fogás, mindenki megnyalja utána a 10 ujját!




Gombás csirkepörkölt kapros túrógombóccal


Elkészítési idő: 2 óra


Hozzávalók:


  • 1 nagy ek zsír
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • 4 egész csirkecomb
  • 50 dkg gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors



A túrógombóchoz:


  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 2 ek. búzadara
  • 1 csokor kapor



A tálaláshoz:

  • tejföl




Teljesen hagyományos pörköltet készítünk. A zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Tűzről lehúzva elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd hozzáadjuk a megtisztított csirkehúst, átkeverjük-átpirítjuk.

A megtisztított, cikkekre vágott gombát is hozzáadjuk, belezúzzuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük, majd takaréklángon, fedő alatt puhára pároljuk.

A túrógombóchoz kikeverjük a túrót a tojással, sóval és a finomra vágott kaporral ízesítjük, és beledolgozzuk a búzadarát is. Min. 30 percre hűtőbe tesszük pihenni, hogy a dara megduzzadhasson.

Pihentetés után ellenőrizzük, ha nagyon lágy lenne, adjunk még hozzá búzadarát, szét ne essen főzés közben, nagyban függ a túró savósságától és a tojás nagyságától!

Sóval ízesített vizet forralunk, s viszonylag nagy gombócokat formálunk két nedves tenyerünk között a túróból, majd ha forr a víz, óvatosan belecsúsztatjuk. A lángot érdemes ilyenkor mérsékelni, éppen csak gyöngyözzön a víz, nehogy szétessenek a gombócok!

Ha feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még 1-2 percig főni, majd szűrőkanállal szedjük ki a vízből.

A tányérokba adagoljunk egyenlő mennyiségű húst, gombát, mellé a túrógombócot - és kanalazzunk rá bőséges tejfölt!



2014. május 9., péntek

Spenótos-fetás zöldborsó krémleves



Hegyekben áll a spenót a piacon. Sőt, már friss zöldborsó is van - bár ez a leves még fagyasztottból készült.

Szelíd kis zöld színű, jellegtelen leves képét mutatja, na de az íze... Fantasztikus!



Benne a lágyan olvadó, az édeskés zöldborsóhoz oly jól passzoló fetakockákkal!

Felettébb ajánlom :-)






Spenótos-fetás zöldborsó krémleves


Elkészítési idő: 30 perc


Hozzávalók:


  • 1 ek. kacsazsír/2 ek. olaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg friss spenót
  • 45 dkg zöldborsó (fagyasztott illetve tisztán mérve)
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • só, bors
  • 1 ek. étkezési keményítő



Tálaláshoz:


  • 10 dkg feta
  • pirított kenyérkocka



Az újhagymát karikákra vágjuk, s a zúzott fokhagymával együtt megpároljuk a zsiradékon. Hozzáadjuk a fagyos zöldborsót és a megmosott, nagyobb csíkokra vágott spenótot, átforgatjuk.

Hagyjuk, hogy az elképesztő kazalnak tűnő spenót töredékére roskadjon, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük.

Botmixerrel krémesre zúzzuk, sózzuk, borsozzuk.

A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel, folyamatos keverés közben a leveshez csurgatjuk, és 1 perc alatt kiforraljuk.

Fetadarabokkal és pirított kenyérkockával tálaljuk.



Ihlet: Rachel Allen - A család kedvencei


2014. május 7., szerda

Epres-mascarponés torta - Blogkóstoló 16.!

Az ember tervez...

Hogy megsüti a játszótársától pl. ezt az epres-mascarponés süteményt, de még talonban van Gordon Ramsay csokoládés-mogyorógrillázsos pitéje is ám! Aztán a tervteljesítési viszonyszám nem mindig 100%...

Éva és Ági, köszönöm a türelmeteket - a léc alatt épp csak átcsúszva itt a csodafinom, villámgyorsan és könnyedén elkészíthető üde sütemény!





Epres-mascarponés torta

Elkészítési idő: 75 perc


Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:


  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • csipet só
  • 1 rúd vanília kikapart belseje/2-3 cs. vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2-3 ek. tej
  • 25 dkg eper


A tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 ek. olaj



Az epreket váltott vízben megmossuk csumájával együtt, majd ha leöntöttük róla az utolsó vizet is, azt követően távolítsuk el a csumát - így nem lesz vízízű az eper!

Néhány szemet félreteszünk díszíteni, a többit nagyobb darabokra vágjuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A puha vajat kikavarjuk a cukorral és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a mascarponét, a vaníliát, csipet sót, majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül több részletben a tojások kemény habbá vert fehérjéjét is.

A tortaforma alját kivajazzuk-kilisztezzük (vagy beleszabunk egy sütőpapír-korongot), és beletöltjük a tésztánk felét. Megszórjuk a darabolt eper felével.

A maradék tésztához hozzászitáljuk a kakaóport, majd annyi tejjel lazítjuk, hogy a sárga tészta állagát kapjuk végeredményül. Belekeverjük az eperfalatokat, majd a sárga tészta tetejére simítjuk.

45 percig sütjük az előmelegített sütőben, félidőben érdemes könnyedén leborítani egy darab alufóliával, ne ne süljön túlságosan a teteje! 35-40 perc után bökjünk bele egy tűt - és addig süssük, míg már nem tapad rá a tésztából.

Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

A csokoládét az olajjal megolvasztjuk mikróban 500 W-on 1,5-2 perc alatt, simára keverjük. A félretett néhány szem epret belemártjuk, a maradékkal áthúzzuk a tortánkat, majd azon folyékonyan a tetejére ültetjük a csokoládés epreket.

Hagyjuk a csokimázat megdermedni, majd cikkekre vágva tálaljuk.






2014. május 3., szombat

Meggyes-vaníliás pite



Régi recept új fotóval :-)

A helyzet az, hogy még annál is finomabb, mint ahogy az emlékeimben élt... Omlós tészta, melyet nem áztat el a töltelék, benne lágy vaníliapuding, és a tetején a fűszeres meggy...




Őrületesen jó!

Azt gondolom, hogy anyák napján sem vallanánk vele szégyent :-)





Meggyes-vaníliás pite

Elkészítési idő: 2 óra + hűtés

Hozzávalók:

A tésztához:


  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 2 ek. porcukor
  • 1 csipet só
  • 0,3 dl víz

A töltelékhez:
  • 1 tasak főzős vaníliás puding
  • 3-5 ek. cukor (ízlés szerint)
  • 5 dl tej
  • kb. 1 kg fagyasztott meggy, még maggal együtt mérve
  • cukor - a meggy savanyúságától függ, nekem 3 ek.
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék

A tetejére:
  • 1 tojás




A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, sót, vizet (tényleg nincs benne tojás!), és rugalmas tésztává gyúrjuk. Először nagyon morzsás az állaga, de össze fog állni. Ha nagyon nem megy, picike vizet adjunk hozzá. Min. 30 percre hűtőbe tesszük.

A pudingot a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük, egészen langyosra hűtjük, de ne dermedjen meg!

A meggyet kiolvasztjuk, kimagvaljuk. Meghintjük a cukorral, és erős lángon hagyjuk forrni kb. 20 percig. Először rengeteg levet ereszt, elég ijesztő is, de a főzés végére ez elpárolog, ekkor már néha kevergessük meg, le ne kapjon. A keményítőt oldjuk fel kevés hideg vízben, adjuk a meggyhez, 1 perc alatt sűrítsük be és ízesítsük a fűszerkeverékkel.

Hűtsük ki (pl. vízfürdőben) teljesen.

A lehűtött tésztát két részre vágjuk, kb. egyharmad-kétharmad arányban. A nagyobbik részével kibélelünk egy kivajazott kerek piteformát úgy, hogy pereme is legyen. Belekanalazzuk a vaníliás pudingot, majd rásimítjuk a fűszeres meggyet. 

A másik tésztadarabot vékonyra nyújtjuk, és derelyevágóval kis csíkokat vágunk belőle. Berácsozzuk vele a pite tetejét, lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.