2014. április 24., csütörtök

Lengyel (zsidó) tojás



Ha van még a húsvéti főtt tojásokból, álcázzátok el lengyel tojásnak!

Másabb, mint a "menzás" tojáskrém (amit egyszerűségében is imádok), engem teljesen és azonnal elvarázsolt - most készítettem először több receptet átböngészve, végül Anikóéból ihletet merítve!




Ráadásul úgy alakult, hogy húsvétkor került asztalra egy korábban fagyasztóba tett kacsamáj is, melyet hagyma és fokhagyma társaságában megsütöttem, így felhasználtam a tojáskrémhez egy darab májat és a csodafinom májzsírt is.

Abbahagyhatatlanul finom...





Lengyel (zsidó) tojás


Elkészítési idő: 20 perc


Hozzávalók:

  • 4 db főtt tojás
  • 1 termetes/2 vékonyabb szál újhagyma
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 tk. mustár
  • só és bors
  • ha van, néhány falat sült kacsamáj (vagy csirkemáj)



A tojásokat alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, és teszünk hozzá 1 mk. szódabikarbónát is - gyönyörűen lehet így a tojást hámozni, köszönet a remek tippért Neának!

Ha a víz felforrt, takaréklángon 10 percig főzzük, ehhez klasszikus kemény tojás kell. A 10 perc letelte után öntsük le a főzővizet, és azonnal engedjünk rá hideg vizet, majd néhány perces hűlés után megpucoljuk.

Ha maradt, természetesen használjuk fel a húsvéti főtt tojásokat :-)

Míg a tojás fő, megtisztítjuk a hagymát, vékony karikákra vágjuk, és a kacsazsírban üvegesre pároljuk.

A tojásokat hámozás után az almareszelőn lereszeljük, vagy tojásszeletelővel durvára daraboljuk. Hozzáadjuk zsírral együtt a megpuhult hagymakarikákat, ha van, a kicsi májdarabkákat, mustárral, sóval, borssal ízesítjük.

Friss péksüteménnyel/pirítóssal és ropogós zöldségekkel kínáljuk!





5 megjegyzés:

  1. Csomagolva kérem, ahogy ott van, az egyben jöhet, címet tudod :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)))

      Hát hogy a viharba ne tudnám a címet :-))

      Törlés
  2. Köszi Viki, hogy az enyémet vetted alapul, tudnod kell, hogy én meg a Rosenstein étteremtől ill. Fűszeres Eszter teljesen autentikus receptjéből készítem mindig, egyszerűen imádom, szerintem a legjobb tojáskrém variáció:-)))
    Puszillak:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastam, naná! Istenkirályság!!! Csókolom a kezedet érte :-))

      Törlés
  3. Az én címemet még nem tudod, de szívesen megadom! :))) Csoda guszta! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.