2014. április 26., szombat

Lekváros papucs - pogácsatésztából



Ilyen csoda finomságot lehet sütni a tejfölös pogácsa remek tésztájából!

Ahogy ott is írtam anno, nagymamám húga készített ilyet mindig, ha vendégségbe mentünk hozzájuk. Begyúrt egy jó nagy adag pogácsatésztát, s miután megkelt, egyszerűen kettéosztotta. Az egyik feléből sült a pogácsa, a másikból pedig ilyen helyes kis papucsok, igazi házi szilvalekvárral.






A pogácsatészta természetesen sós, de a sós-édes kombináció már sokszor bizonyította, hogy bámulatos párost alkotnak :-)

Ne habozzatok nekiállni 1 kg lisztből, egy füst alatt készülhet így pogácsa is, lekváros papucs is, de természetesen az adag felezhető is, ha csak papucsot vagy csak pogácsát sütünk.

Még másnap is nagyon finom!








Lekváros papucs - pogácsatésztából

Elkészítési idő: 2-2,5 óra

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 3 ek. (por)cukor
  • 1 csapott ek. só
  • 5-6 dl tejföl



Tetejére:
  • 1 tojás
  • a pogácsákra sajt/szezámmag
  • a papucsokba sütésálló, kemény (házi) lekvár


A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, pici cukor hozzáadásával felfuttatjuk.

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, ízlés szerinti sót (nekem elég volt az evőkanálnyi mennyiség, de kóstoljuk meg!), végül a tejfölben felfutott élesztővel sima tésztát dagasztunk.

30 percig letakarva pihenni hagyjuk.

Ezután lisztezett munkalapon kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felét kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk élével picit megformázzuk (mintha agyagoznánk például), és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket.


20 percig újra kelni hagyjuk langyos helyen. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük szezámmal/reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben (aljában lábaska víz) kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A lekváros papucsokhoz ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, kicsi négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik közepére teáskanálnyi lekvárt halmozunk, s két átlós sarkát erősen összecsippentjük.

Langyos helyen kelni hagyjuk 20 percig, lekenjük tojással, és aranyszínűre sütjük.







6 megjegyzés:

  1. Imádom a lekváros papucsot!!
    Milyen ügyesen megoldotta a Nagymamád testvére - egy tésztából sós és édes nassolni való. Remek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági néni messze megelőzte a korát, azt gondolom - csodafinom ez a receptje!

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, annyira guszta! Imádom a szilvalekvárt a napokban gondoltam rá hogy hókiflit kéne csinálni szilvalekvárral mert még van bőven az elmúlt évről. Lehet hogy ezt fogom elkészíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, én is sokat meditáltam a hókiflin a közelmúltban - végül ezt sütöttem, és nem bántuk meg :-)))

      Törlés
  3. Óóó, hogy ez mennyire finomságos lehet! :) Recept mentve! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mit mondjak... Csúnyán be lehet belőle kajálni :-))))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.