2014. április 7., hétfő

Fehérboros-tejszínes finomfőzelék



Soha az életben nem főztem még finomfőzeléket, s élek a gyanúperrel, hogy ennek is a sulis menzához lehet köze...

Na de ez a főzelék... A Nők Lapja 2014/14. számában jelent meg, Vrábel Kriszta receptje, és rögtön felcsillant a szemem, mikor láttam, hogy fehérbort is kell belelocsolni: szeretek borral főzni :-)

Picit átvariálva megfőztem.

Higgyétek el, hogy minden menzai emléke törlődni fog annak, aki ebbe belekóstol!






Fehérboros-tejszínes finomfőzelék

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 közepes szál sárgarépa
  • 45 dkg fagyasztott zöldborsó - de talán kapható mirelit "finomfőzelék-alap", répa-borsó keverék
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1-1,5 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 1 púpos tk. étkezési keményítő
  • só, bors
  • 1 mk. cukor



A sült császárhúshoz:

  • 1 kg húsos, bőrös császárhús
  • só, bors
  • őrölt rozmaring (ha van friss, 2-3 ágacska)
  • 5 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 biocitrom
  • 1 ek. zsír



A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. 

Míg párolódik, addig meghámozzuk a répát, majd borsószem nagyságú kockákra vágjuk. Ha kapunk mirelit keveréket, értelemszerűen azt használjuk fel egyszerre :-)

A megpárolódott vöröshagymára öntjük a répa-borsó egyveleget, erős tűzön átkavarjuk, felöntjük a borral, és lefedve hagyjuk, hogy puhára párolódjon.

Sóval, borssal, pici cukorral ízesítjük.

A keményítőt elkeverjük egy egészen kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel, és vékony sugárban a főzelék-alaphoz csurgatjuk, majd 1-2 perc alatt kiforraljuk.

A legvégén adjuk hozzá a finomra vágott petrezselyemzöldet, ekkor már ne főzzük tovább, hogy üde íze megmaradjon.






A húst megmossuk, kb. kétujjnyi szeletekre vágjuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, tepsibe fektetjük. Meghintjük fátyolnyi őrölt rozmaringgal (nagyon intenzív az íze!). A hússzeletek közé tesszük a megpucolt fokhagymagerezdeket, valamint a megmosott és cikkekre vágott citromot is, valamint a zsírt.

Aláöntünk 1-1,5 dl vizet, és alufóliával szorosan lezárjuk a tepsit. 190 fokos sütőben 1 órán át pároljuk, majd a fóliát eltávolítva a hússzeletek mindkét oldalát pirosra sütjük.

A főzelék mellé kínáljuk, de hidegen is nagyon-nagyon finom!






6 megjegyzés:

  1. Felülírod a mai körítést asszem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tegyed mellé annak a gyönyörű húsnak :-)))

      Törlés
  2. Nem megy :(
    Zembert megkértem, de persze nem vett borsót.
    Aszongya hozzak be 1-2 üveg zöldbabot a pincéből.
    Telefonba hogy kell fityiszt mutatni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mese: kijelölünk egy esőnapot :-))))))

      Esetleg átkomponálod fehérboros-tejszínes zöldbabfőzelékre... Namitszólsz?

      Törlés
  3. Főzi elnapolva jövő hétre :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.