2014. április 3., csütörtök

Diós-aszalt szilvás ricottagolyók



15 perces mutatvány mindössze!

Ihletadóját a piacon vettem nemrég, iszonyat drága volt egy golyó - szerencsére iszonyat finom is :-) Harmonikus, semmi túlzás, kerek egész (szó szerint...) finomság. Rögtön azon kezdtem mélázni, hogy lehetne ezt itthon is reprodukálni, mígnem aztán Hugh ki nem mondta teljesen más aspektusból a varázsszót: ricotta!

Halló, a ricotta az friss sajt! - majd bevásároltam és nekiláttam. 

A végeredmény hozta az elvárt mércét, próbáljátok ki!





Diós-aszalt szilvás ricottagolyók

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók 6-8 golyóbishoz:


  • 15 dkg ricotta
  • 5 dkg (akác)méz
  • 5 dkg aszalt szilva (vagy vörösáfonya vagy amit szeretünk)
  • 5 dkg dióbél



A diót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk, vigyázzunk, meg ne égjen, mert keserű lesz! Csúsztassuk tányérra, hagyjuk picit hűlni, majd késes betétű robotgépben pörgessük durva morzsásra pár pillanat alatt.

A ricottát gyúrjuk össze a mézzel és a kicsiny falatokra vágott aszalt szilvával. Ha nagyon rögös lenne, botmixerrel tudunk rajta krémesíteni.

Két tenyerünk között formáljuk a mézes-szilvás krémből kb. diónyi golyókat, és forgassuk meg őket a durvára darált dióban.

Ennyi. 

Jó, ha van mellé egy pohár jó hűvös száraz fehérbor a közelben :-)



3 megjegyzés:

  1. Hm, nagyon finomnak hangzik és guszta is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Okki, tényleg nagyon fini volt :-)

      Törlés
  2. Milyen egyszerű, mégis milyen különleges desszert, nagyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.