Soha az életben nem főztem még finomfőzeléket, s élek a gyanúperrel, hogy ennek is a sulis menzához lehet köze...
Na de ez a főzelék... A Nők Lapja 2014/14. számában jelent meg,
Vrábel Kriszta receptje, és rögtön felcsillant a szemem, mikor láttam, hogy fehérbort is kell belelocsolni: szeretek borral főzni :-)
Picit átvariálva megfőztem.
Higgyétek el, hogy minden menzai emléke törlődni fog annak, aki ebbe belekóstol!
Fehérboros-tejszínes finomfőzelék
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
- 2-3 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 közepes szál sárgarépa
- 45 dkg fagyasztott zöldborsó - de talán kapható mirelit "finomfőzelék-alap", répa-borsó keverék
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1-1,5 dl fehérbor
- 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
- 1 púpos tk. étkezési keményítő
- só, bors
- 1 mk. cukor
A sült császárhúshoz:
- 1 kg húsos, bőrös császárhús
- só, bors
- őrölt rozmaring (ha van friss, 2-3 ágacska)
- 5 nagy gerezd fokhagyma
- 1 biocitrom
- 1 ek. zsír
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk.
Míg párolódik, addig meghámozzuk a répát, majd borsószem nagyságú kockákra vágjuk. Ha kapunk mirelit keveréket, értelemszerűen azt használjuk fel egyszerre :-)
A megpárolódott vöröshagymára öntjük a répa-borsó egyveleget, erős tűzön átkavarjuk, felöntjük a borral, és lefedve hagyjuk, hogy puhára párolódjon.
Sóval, borssal, pici cukorral ízesítjük.
A keményítőt elkeverjük egy egészen kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel, és vékony sugárban a főzelék-alaphoz csurgatjuk, majd 1-2 perc alatt kiforraljuk.
A legvégén adjuk hozzá a finomra vágott petrezselyemzöldet, ekkor már ne főzzük tovább, hogy üde íze megmaradjon.
A húst megmossuk, kb. kétujjnyi szeletekre vágjuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, tepsibe fektetjük. Meghintjük fátyolnyi őrölt rozmaringgal (nagyon intenzív az íze!). A hússzeletek közé tesszük a megpucolt fokhagymagerezdeket, valamint a megmosott és cikkekre vágott citromot is, valamint a zsírt.
Aláöntünk 1-1,5 dl vizet, és alufóliával szorosan lezárjuk a tepsit. 190 fokos sütőben 1 órán át pároljuk, majd a fóliát eltávolítva a hússzeletek mindkét oldalát pirosra sütjük.
A főzelék mellé kínáljuk, de hidegen is nagyon-nagyon finom!