Olyan, mint a sokak által ismert és szeretett "kosárka", csak nagyobb, ún. tartelette-formában sütve, és a meglepetést elrejti a diós hab: alatta bizony a lekvár mellett egy jó nagy kocka étcsokoládé is olvadozik, ellenállhatatlanná téve a süteményt :-)
A recept négy darabra szól, s meglepően hamar el is készül. Sokszor hallottam már, mennyire pepecs munka a "kosárka", ezért nem szívesen fognak hozzá a sütéséhez - nekik ajánlom ezt a nagyobb formát s benne ezt a süteményt!
De vigyázat! A tartelette kétszemélyes - egy ember egyszerre nem fogja tudni megenni, ez nem csak egy falat :-)
Ugyanez természetesen a kicsi kosárka formában is elkészíthető, vagy egyszerűen csak négyszögletes lappá nyújtva a tésztát, kicsi tepsiben összeállítva, majd sütés után kockákra vágva.
Zserbó tartelette
Elkészítési idő: 1 óra + az omlós tészta hűtése, min. 30 perc
Hozzávalók 4 darabhoz:
A tésztához:
- 12,5 dkg liszt
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás
- csipet só
A töltelékhez:
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg darált dió
- 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
- 10-12 dkg cukor (ki milyen édesszájú)
- 1 tk. rum/rumaroma (elhagyható)
- 4 ek. (házi) sárgabarack lekvár
- 4 nagy kocka étcsokoládé (60%-os)
A tészta hozzávalóiból rugalmas, sima tésztát gyúrunk, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük min. 30 percre, de ha előre dolgozunk, akár egész éjszakára is maradhat.
Ha letelt a hűtési idő, négy egyforma darabra vágjuk, s lisztezett munkalapon akkora körlappá nyújtjuk, hogy kényelmesen ki tudjuk vele bélelni a kivajazott-kilisztezett sütőformáinkat.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formákat (benne a tésztával) borítsuk le 1-1 tenyérnyi alufóliával, kicsit nyomkodjuk bele, majd a keletkező üreget töltsük ki rizzsel/babbal/kerámia sütőgolyóval, és így süssük vakon a tésztát 15 percig.
Míg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd összekeverjük a darált dióval, a cukorral, a vaníliával, rumaromával. Meglehetősen kemény masszát kapunk, de így garantáltan nem fog szétfolyni!
Az elősütött tésztakelyhekből nagyon-nagyon óvatosan távolítsuk el az alufóliát a nehezékkel együtt (tűzforró!!). Kanalazzunk bele sárgabarack lekvárt, mindegyikre tegyünk 1-1 nagy kocka étcsokoládét, és púpozzuk meg alaposan a dióhabbal.
Tegyük vissza a sütőbe még kb. 15 percre, ha a teteje szépen megszínesedik, készen is van.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan borítsuk ki a formából, s már tálalhatjuk is.
Elkészítettem már tőled a zserbó pitét, a zserbó kombee-t és nagyon úgy érzem, hogy a zserbó tartelette is erre a sorsra fog jutni. :D Nagyon fincsi lehet, a zserbó ízvilág nálunk is nyerő! :)
VálaszTörlésÉrdekes módon az eredeti, igazi zserbóért nem vagyok annyira odáig - de így újragondolva már nincs vele semmi baj :-DD
TörlésNagyon finom :-)