Viszonylag sok munkával járó, de annál finomabb sütemény :-)
Igen, három lapot kell hozzá sütni külön-külön, és kétfajta krémet készíteni (melyek alapja azért közös), de néha igazán érdemes ilyenekhez is hozzáfogni.
Egy éjszakát el kell töltenie a hűtőben, hogy megpuhuljanak a lapok, ezt mindenképpen kalkuláljuk bele!
Kakaós-citromos szelet
Elkészítési idő: 90 perc + 1 éjszaka hűtés
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 cs. sütőpor
4 púpos (!) ek. liszt
8-10 dkg cukor (ízlés szerint)
12,5 dkg puha vaj
2 ek. cukrozatlan kakaó
1 kezeletlen héjú citrom héja és kb. a fele leve
20 dkg étcsokoládé
2 ek olaj
A tészta hozzávalóit rugalmas, sima tésztává gyúrjuk, három részre osztjuk.
Vékony lapokká nyújtjuk őket, s egy kb. 20x40 cm-es kikent tepsiben,
előmelegített sütőben egyesével aranyszínűre sütjük, laponként kb. 20 perc
alatt. A második-harmadik lapnál figyeljünk, valószínűleg rövidülni fog a
sütési idő!
Míg a lapok sülnek, elkészítjük a krémet. 4 púpos ek. lisztet csomómentesre
keverünk 5 dl tejjel, s folyamatosan
kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd belekeverjük a puha vajat és a
cukrot.
A krémet elfelezzük.
Egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport, a másikhoz hozzáreszeljük a citrom héját és belefacsarjuk kb. a felének a levét - kóstoljuk meg, mennyire savanyúan szeretnénk!
Ha a tésztalapok is kihűltek, összeállítjuk-megtöltjük a süteményt. A
legcsúnyább lapot tesszük alulra, megkenjük a kakaós krémmel, befedjük a
következő tésztalappal, melyet megkenünk a citromos krémmel, végül a legszebb
tésztalappal befedjük.
A csokoládét 2 ek. olajjal gőz fölött/mikróban (500 W-on 2 perc)
megolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, elsimítjuk, s egy éjszakára hűtőbe
tesszük.
Szépséges, mi is szeretjük ezt a sütit, nálunk rónai szelet néven fut! :)
VálaszTörlésNo így még nem hallottam a nevét :-) Mi is szeretjük ám!
TörlésÉn szívesen sütök lapokat, mert nagyon szeretjük a krémes alapú sütiket. Ez a süti is istenien néz ki és jól hangzik. :-)
VálaszTörlésRitkán fogok hozzá, de mindig kiderül, hogy nem is olyan nagy ördöngösség :-))
TörlésNemrég sütöttem én is ezt a süteményt, tanúsítom, hogy nagyon-nagyon finom! :) (nekem egyébként nem tűnt olyan macerásnak)
VálaszTörlésEgy gyakorlott háziasszonynak tényleg nem nagyon macerás, de mégsem egy egyszerű kavart kis sütemény :-)
TörlésEllenben nagyon megéri a pluszban ráfordított időt!