Számtalanszor sütöttem már Max méltán népszerű élesztőmentes pizzáját, a fotózást sosem érte meg :-) Ropogós, hajszálvékony tészta, hallatlanul egyszerű elkészíteni - mindössze várakozni kell. Mint az élesztősnél, igaz?
Aztán egyszer gondoltam egyet, és töki pompos feltéttel készítettem el - frenetikus...
Elbírt volna még néminemű lila hagymát is, de vacsorára ettük, s eléggé nehéznek éreztem a hagymát, de aki bevállalós vagy jobban bírja, nyugodtan szeleteljen rá még sütés előtt, vagy csipegesse csak úgy nyersen a megsült langallóhoz!
Élesztőmentes, ropogós töki pompos
Elkészítési idő: 1 óra + kb. 10-12 perc sütés
Hozzávalók 2 db 20 cm-es koronghoz:
- 25 dkg liszt
- 1,2 dl víz
- 1 púpos tk. natúr joghurt/kefír
- nagy csipet só
- 1-2 ek. olívaolaj
A feltéthez:
- 2 dl sűrű tejföl
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 10 dkg húsos kolozsvári szalonna
- 10-15 dkg reszelt sajt
- csöpp só
- bors
A liszt felét (12,5 dkg) elkeverjük a vízzel, a joghurttal/kefírrel, sóval és olajjal. Nagyon lágy, galuskaszerű tésztát kapunk! Takarjuk le a tálat egy folpack-kal, és hagyjuk pihenni 30 percet.
A 30 perc letelte után adagoljuk hozzá apránként a maradék 12,5 dkg lisztet, s gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
Osszuk kétfelé, formáljunk belőle két kis labdát, és letakarva újra hagyjuk pihenni 30 percet.
Addig elkészítjük a feltétet: a tejfölt kikeverjük a fokhagymával, sóval, borssal, a szalonnát felcsíkozzuk, a sajtot lereszeljük.
Az újabb 30 perc letelte után kézzel húzzuk-nyújtsuk ki a tésztát egészen vékony korongra, nagyon rugalmas, jól formázható, nem fog elszakadni - ha mégis, akkor a tepsiben úgyis tudunk rajta korrigálni :-)
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
Tegyük a vékony tésztát sütőpapírral borított tepsire, kenjük meg a tejföl felével, szórjuk meg a szalonnacsíkok felével és jó vastagon a reszelt sajt felével. Sajtozás előtt mehet még a lila hagyma, ha valaki jól bírja!
Az előmelegített sütőben süssük ropogósra, ha a széle és a sajt a tetején már aranyszínű, kész is van!
Ugyanígy készítsük el a másik tésztagombócot is, majd cikkekre vágva azon frissen tálaljuk.
Természetesen nekünk tetsző feltéttel ugyanezen metódussal pizzát is készíthetünk, ITT egy remek videó a munkamenetről!
De jól néz ki! :) És milyen jó ez a tészta, ki kell próbálnom! :) Szerintem a gyerekek fognak neki a legjobban örülni! :)
VálaszTörlésMicsoda feldolgozás! Ki kell próbálnom (közben a homlokomra csapok, eddíg ez nekem miért nem jutott eszembe?). Köszönöm az újrainspirációt :-)
VálaszTörlésJó "alapból" nagyon könnyű jót csinálni :-))) Én is köszönöm :-))
TörlésMicsoda feldolgozás! Ki kell próbálnom (közben a homlokomra csapok, eddíg ez nekem miért nem jutott eszembe?). Köszönöm az újrainspirációt :-)
VálaszTörlés