2014. március 30., vasárnap

Citromos göngyölt szűzérme



Az ihletet Gabojsza csavart húsa adta: szűzérme kolbászhúsba és csepleszbe "csomagolva". Fantasztikus ötlet, nálunk eddig csak "fordítva" volt, a szűzérmébe töltöttük a kolbászhúst, és tüskepecsenye volt a neve :-)

S mivel éppen volt a fagyasztóban egy szűzérme, tényleg teljesen véletlenül pont csepleszbe csomagolva, munkához láttam. Kolbászhús nem volt, helyette jött "köpenyként" a nagy sikert aratott citromos-zöld fűszeres darált hús.

Csodafinom lett... Fűszeres, ízes, melegen és hidegen is nagyon finom!






Citromos göngyölt szűzérme


Elkészítési idő: 2 óra


Hozzávalók:


  • 1 karcsú szűzérme
  • 80 dkg darált sertéshús (zsírosabb részéből)
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • ízlés szerinti mennyiségű kakukkfű
  • só, bors
  • 1 nagyobb méretű cseplesz (ha nem jutunk hozzá, használjunk nyugodtan baconszalonnát)



A darált húst gyúrjuk össze alaposan a finomra vágott lila hagymával, zúzott fokhagymával, a citrom reszelt héjával, petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, sóval, borssal.

A csepleszt (vagy a szorosan egymás mellé fektetett baconcsíkokat) terítsük ki, egyenletes vastagságban oszlassuk el rajta a fűszeres darált húst. 

Fektessük a közepére a besózott szűzpecsenyét, majd burkoljuk be a darált húsba-csepleszbe, mintha pl. Stefánia-vagdaltat készítenénk, a szűzpecsenyét teljesen ölelje körbe a darált hús és a cseplesz.

Óvatosan emeljük át tepsibe, öntsünk alá 1 dl vizet. Takarjuk le alufóliával, és pároljuk egy órán át 180 fokos sütőben, majd a fóliát levéve pirítsuk meg ropogós pirosra a tetejét.

Hagyjuk kicsit pihenni, majd vágjuk szeletekre, s lágy krumplipürével, savanyúsággal tálaljuk.





2 megjegyzés:

  1. Megint tanultam valamit, mégpedig megismerkedtem a cseplesszel, ezt a kifejezést eddig még nem hallottam! :) Nagyon-nagyon guszta husid, jól hangzik a fűszeres darált húsos burokkal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Felénk a Sárréten így mondják :-) Felnőttként találkoztam a receháj elnevezéssel.

      Ütős kis darab volt :-))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.