2014. március 4., kedd

Almás narancskrémleves


Az utóbbi idők egyik legjobb gyümölcsös krémlevese...

Hűvös, fűszeres és nagyon narancsos!

Ajánlom :-)






Almás narancskrémleves


Elkészítési idő: 30-40 perc + hűtés


Hozzávalók:


  • 2 ek. (barna)cukor
  • 2 közepes alma
  • 4-5 narancs
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 mk. fahéj


Tálaláshoz:

  • puhára felvert tejszínhab
  • csokoládéforgácsok
  • mandulaszirom



Az almát meghámozzuk, kettévágjuk, magházát kiemeljük, majd falatnyi kockákra vágjuk.

A narancsot hámozás után kifilézzük: először éles késsel körös-körül eltávolítjuk a fehér bundáját, majd a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A műveletet végezzük tál vagy tányér felett, és fogjuk fel az óhatatlanul kicsorgó levét!

A cukrot fazékba kanalazzuk, és takaréklángon hagyjuk, hogy karamellé olvadjon. Ha a színe és az állaga olyan, mint a méz, hozzáadjuk a gyümölcskockákat, és keverjük össze. Ekkor a karamell visszadermed, semmi pánik!

Öntsük fel  annyi vízzel, hogy viszonylag bőven ellepje. Ilyenkor inkább még kevesebbet, nehogy híg legyen, turmixolás után be fogjuk tudni állítani a nekünk tetsző sűrűséget.

Ízesítsük vaníliával és fahéjjal, majd fedő alatt főzzük puhára.

A tűzről lehúzva botmixerrel zúzzuk krémesre, ha sűrű, hígítsuk vízzel.

Kóstoljuk meg, ha szükséges, korrigáljuk az ízeket a fűszerekkel, illetve természetesen a cukor mennyiségét is nagyban befolyásolja mind az alma, mind a narancs édessége.

Vízfürdőben hűtsük le (langyosan is nagyon-nagyon finom), majd tegyük hűtőbe.

Tálaláskor kínáljunk hozzá puhára felvert tejszínhabot, étcsokoládé forgácsokat - mert a narancs és a csokoládé tökéletesen illik egymáshoz, valamint mandulaszirmot.





2 megjegyzés:

  1. Nem szoktam valamit csak a magam kedvéért főzni, de most az lesz, nekem ezt muszáj lesz megkóstolnom! :)

    VálaszTörlés
  2. Nyelek nagyokat, ahogy olvasom a leírásodat. Nagyon-nagyon fincsi lehet, kipróbálós lesz nálunk is! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.