Az ihletet Gabojsza csavart húsa adta: szűzérme kolbászhúsba és csepleszbe "csomagolva". Fantasztikus ötlet, nálunk eddig csak "fordítva" volt, a szűzérmébe töltöttük a kolbászhúst, és tüskepecsenye volt a neve :-)
S mivel éppen volt a fagyasztóban egy szűzérme, tényleg teljesen véletlenül pont csepleszbe csomagolva, munkához láttam. Kolbászhús nem volt, helyette jött "köpenyként" a nagy sikert aratott citromos-zöld fűszeres darált hús.
Csodafinom lett... Fűszeres, ízes, melegen és hidegen is nagyon finom!
Citromos göngyölt szűzérme
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók:
- 1 karcsú szűzérme
- 80 dkg darált sertéshús (zsírosabb részéből)
- 1 nagy fej lila hagyma
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1 csokor petrezselyemzöld
- ízlés szerinti mennyiségű kakukkfű
- só, bors
- 1 nagyobb méretű cseplesz (ha nem jutunk hozzá, használjunk nyugodtan baconszalonnát)
A darált húst gyúrjuk össze alaposan a finomra vágott lila hagymával, zúzott fokhagymával, a citrom reszelt héjával, petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, sóval, borssal.
A csepleszt (vagy a szorosan egymás mellé fektetett baconcsíkokat) terítsük ki, egyenletes vastagságban oszlassuk el rajta a fűszeres darált húst.
Fektessük a közepére a besózott szűzpecsenyét, majd burkoljuk be a darált húsba-csepleszbe, mintha pl. Stefánia-vagdaltat készítenénk, a szűzpecsenyét teljesen ölelje körbe a darált hús és a cseplesz.
Óvatosan emeljük át tepsibe, öntsünk alá 1 dl vizet. Takarjuk le alufóliával, és pároljuk egy órán át 180 fokos sütőben, majd a fóliát levéve pirítsuk meg ropogós pirosra a tetejét.
Hagyjuk kicsit pihenni, majd vágjuk szeletekre, s lágy krumplipürével, savanyúsággal tálaljuk.