Nem tartozik a tésztaételeknél megszokott gyors fogások közé - de a ráfordított többletidő meghálálja magát!
Szaftos és ízletes, s bár először meghökkentőnek tűnhet az édes sütőtök és a fűszeres kolbász párosa, de csodásan kiegészítik egymást!
Aki nem szereti a kolbászt, egyszerűen hagyja ki belőle, és ízesítse pl. zsályával!
Sütőtökös-kolbászos penne
Elkészítési idő: kb. 1 óra + 15 perc sütés
Hozzávalók:
- 50-60 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
- 40 dkg penne tészta
- 15 dkg füstölt kolbász karikára vágva
- 1 ek. vaj
- 1 ek. liszt
- 3-4 dl tej
- 15+5 dkg reszelt cheddar (vagy más karakteres ízű sajt)
- só, bors
- kicsi szerecsendió
- 1 ek. mustár
A sütőtököt meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. Kevés olajat forrósítunk egy serpenyőben, s a tökkockákat kevergetve megpirítjuk, de ügyeljünk, ne málljon szét!
A vajat megolvasztjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, apránként felöntjük tejjel egy ovális habverővel folytonosan kevergetve - gyakorlatilag besamelmártást készítünk.
Belekeverjük a sajtot és a mustárt, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.
A tésztát a csomagoláson jelzett útmutató alapján kifőzzük, leszűrjük. Összeforgatjuk a sajtmártással, a sült tökkockákkal és a kolbászkarikákkal.
Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, simítsuk bele a sajtos-sütőtökös tésztát, tetejét szórjuk meg a maradék 5 dkg reszelt sajttal.
200 fokos sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. november
Nagyon fincsi lehet, abszolút el tudom képzelni együtt a sütőtököt és a kolbászt! :) A fiúk kedvéért pedig ki sem hagyhatnám belőle a kolbászt, imádják! :)
VálaszTörlés