2014. február 16., vasárnap

Ricottás-bazsalikomos papucsok




Török pogácsa. Máginál és Duendénél is megcsodáltam, majd én is kipróbáltam.

Várakozáson felül csodafinom :-)

A tésztája sütőporos, így nincs kelesztési idő, s én még a nyújtófát sem vettem elő, két tenyerem között könnyedén meg tudtam formálni.





A töltelék tetszés szerint variálható, amit éppen otthon találunk, csak a fantáziánk szab határt, kísérletezzetek bátran!

Langyosan abbahagyhatatlan, de másnap hidegen is friss, puha...

Uzsonnára még elkészülhet :-)






Ricottás-bazsalikomos papucsok

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 20 db-hoz:



  • 2 tojás
  • 25 dkg (!) natúr joghurt/kefír
  • 12,5 dkg (!) olaj
  • 1 cs. sütőpor
  • 50-55 dkg liszt
  • 1 tk só
  • bors



Töltelék:



  • 50 dkg ricotta (túróval is mehet, ha nincs ricotta)
  • 3-4 ek. tejföl
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10-15 levél friss bazsalikom (ha nincs, lehet szárított)
  • só, pici bors


A tetejére:

  • 1 tojás



A tészta hozzávalóit egész egyszerűen összegyúrjuk, jól formázható, rugalmas tésztát kell kapjunk, a liszt ezért először 50 dkg legyen, s ha nagyon lágy, apránként adagoljunk még hozzá. A tojás nagysága és a joghurt/kefír savóssága fogja befolyásolni, végül mennyi lisztre lesz szükség.

Tegyük félre kicsit, s készítsük el a tölteléket.

A ricottát/túrót keverjük ki krémesre szükség szerinti tejföllel, vigyázzunk, nehogy túl folyós legyen! Ízesítsük zúzott fokhagymával, bazsalikommal, sóval, borssal.

A tésztát vágjuk 20 egyenlő darabra: előbb félbe, majd megint félbe, s az így kapott tésztadarabot öt egyenlő részre.

Tenyerünkkel vagy nyújtófával formáljunk belőle nem túl vékony körlapot, tenyérnyi méretűt körülbelül. Mindegyik körlap közepére púpozzunk jócskán a ricottás töltelékből, majd csukjuk össze a tenyerünket, benne a töltött tésztakoronggal, és a két szélét csippentsük össze jó erősen, hogy papucs formájú legyen.

A töltött pogácsákat sorakoztassuk egymás mellé sütőpapírral borított tepsire, s kenjük le felvert tojással.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ha marad a töltelékből, fogyasszuk el szendvicskrémként!






2 megjegyzés:

  1. Tetszik, nagyon finom lehet! :) Külön jó, hogy nem kell keleszteni, nincs várakozási idő! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg villámgyors, és olyan,mintha kelt tésztából készült volna :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.