"Ha a hollókői babgulyás működik mustárral, akkor kovászos uborkával sem lehet rossz a gulyás! :-)" - írta Hankka a buzsáki fatányéroshoz.
Így indult. Rágugliztam. Megfőztem.
Ha ettetek már finom babgulyást...
Hollókői babgulyás
Elkészítési idő: 2-2,5 óra
Hozzávalók:
- 1 ek. zsír/2 ek. olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 50 dkg sertéshús (comb, lapocka)
- 25 dkg füstölt hús (oldalas, nyúlja, tarja)
- 25 dkg szárazbab
- 2-3 szál sárgarépa
- 2 babérlevél
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpos tk. fűszerpaprika
- 3 dl tejföl
- 1 ek. mustár
A szárazbabot előző éjjel legalább kétszeres mennyiségű hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, átmossuk.
A vöröshagymát finomra vágjuk, a zsiradékban üvegesre pároljuk. Tűzről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával, majd rádobjuk a kockákra vágott húst, a füstölt húst és a babot. Felöntjük egy kevés vízzel, mintha pörköltet készítenénk, és hozzáadjuk a babérlevelet. Menet közben nézzünk rá, ha nagyon elfővi a levét, pótoljuk.
Kb. 45 percnyi fővés után hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és teljesen puhára főzzük.
Ekkor ízesítjük a borssal és a zúzott fokhagymával.
A tejfölt elkeverjük a mustárral és kevés forró levessel (hőkiegyenlítés), majd a keveréket a levesbe csorgatjuk.
Egyet forralunk rajta.
Ha kell, korrigáljuk az ízeket (a sóval vigyázzunk, mert a füstölt hús eleve nagyon sós), a mustártól kellemesen pikánsnak kell lennie.
Forrón, puha kenyérrel, plusz tejföllel, esetleg néhány csepp frissen facsart citromlével ízesítve tálaljuk.
Ebből most egy nagy tányérral meg tudnék enni!
VálaszTörlésKovászos ubival :), mióta eszem tudom, azzal eszem a gulyást :)
Hollókőről bizony nem a gulyás jutott volna eszembe.
Nahát, hogy mik derülnek ki :-)
TörlésÉn is bevágnék egy nagy tányérral annyira guszta. Hétvégén megfőzöm! Köszönöm ezt a receptet is! :
VálaszTörlésKöszönöm Ági :-)
VálaszTörlésNekünk nagyon-nagyon ízlett!
Nem is gondoltam volna, hogy a megjegyzésből bejegyzés lesz. :D Ugye, milyen finom?! :) Nemrég csapatépítő tréningen voltunk a Hollókői pincészetben, ezzel az isteni levessel vártak minket, mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána. :) A fotódat elnézve most is be tudnék puszilni egy tányérral! :)
VálaszTörlésTeljesen beindítottad a hangyát a fejemben :-))) Annyira finom volt ez a leves... Köszönöm szépen :-)
TörlésEhhez a poszthoz még nem kommenteltem? Már nem tudom megszámolni, hányszor főztem. Most is ez lesz az ebéd (meg palacsinta!!!!). Anyukám is megfőzte, vitt belőle egy betegeskedő barátnőjének is. Másnap a barátnő férje megüzente, hogy ilyen isteni levest még életében nem evett :-) köszönet a receptért!
VálaszTörlésSzia Borcsa :-)
TörlésHááááát, ennek szívből örülök, hogy ilyen sikere van nálatok a levesnek! (Hm, palacsintával utána... Ezer éve nem sütöttem palacsintát...)
Anyud barátnőjének férje nagyon aranyos - s természetesen minden érdem a két ügyes kezedért :-))
Egyszer évekkel ezelőtt bográcsban főztem egy nagyobb társaságnak, a megszokott, klasszikus babgulyás ismerete után igazi meglepetés volt az új íz :-)
Törlés