2014. február 25., kedd

Hollókői babgulyás



"Ha a hollókői babgulyás működik mustárral, akkor kovászos uborkával sem lehet rossz a gulyás! :-)" - írta Hankka a buzsáki fatányéroshoz.

Így indult. Rágugliztam. Megfőztem.

Ha ettetek már finom babgulyást...






Hollókői babgulyás


Elkészítési idő: 2-2,5 óra


Hozzávalók:

  • 1 ek. zsír/2 ek. olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg sertéshús (comb, lapocka)
  • 25 dkg füstölt hús (oldalas, nyúlja, tarja)
  • 25 dkg szárazbab
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2 babérlevél
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos tk. fűszerpaprika
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek. mustár



A szárazbabot előző éjjel legalább kétszeres mennyiségű hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, átmossuk.

A vöröshagymát finomra vágjuk, a zsiradékban üvegesre pároljuk. Tűzről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával, majd rádobjuk a kockákra vágott húst, a füstölt húst és a babot. Felöntjük egy kevés vízzel, mintha pörköltet készítenénk, és hozzáadjuk a babérlevelet. Menet közben nézzünk rá, ha nagyon elfővi a levét, pótoljuk.

Kb. 45 percnyi fővés után hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és teljesen puhára főzzük.

Ekkor ízesítjük a borssal és a zúzott fokhagymával.

A tejfölt elkeverjük a mustárral és kevés forró levessel (hőkiegyenlítés), majd a keveréket a levesbe csorgatjuk.

Egyet forralunk rajta.

Ha kell, korrigáljuk az ízeket (a sóval vigyázzunk, mert a füstölt hús eleve nagyon sós), a mustártól kellemesen pikánsnak kell lennie.

Forrón, puha kenyérrel, plusz tejföllel, esetleg néhány csepp frissen facsart citromlével ízesítve tálaljuk.




9 megjegyzés:

  1. Ebből most egy nagy tányérral meg tudnék enni!
    Kovászos ubival :), mióta eszem tudom, azzal eszem a gulyást :)
    Hollókőről bizony nem a gulyás jutott volna eszembe.

    VálaszTörlés
  2. Én is bevágnék egy nagy tányérral annyira guszta. Hétvégén megfőzöm! Köszönöm ezt a receptet is! :

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Ági :-)

    Nekünk nagyon-nagyon ízlett!

    VálaszTörlés
  4. Nem is gondoltam volna, hogy a megjegyzésből bejegyzés lesz. :D Ugye, milyen finom?! :) Nemrég csapatépítő tréningen voltunk a Hollókői pincészetben, ezzel az isteni levessel vártak minket, mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána. :) A fotódat elnézve most is be tudnék puszilni egy tányérral! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen beindítottad a hangyát a fejemben :-))) Annyira finom volt ez a leves... Köszönöm szépen :-)

      Törlés
  5. Ehhez a poszthoz még nem kommenteltem? Már nem tudom megszámolni, hányszor főztem. Most is ez lesz az ebéd (meg palacsinta!!!!). Anyukám is megfőzte, vitt belőle egy betegeskedő barátnőjének is. Másnap a barátnő férje megüzente, hogy ilyen isteni levest még életében nem evett :-) köszönet a receptért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Borcsa :-)

      Hááááát, ennek szívből örülök, hogy ilyen sikere van nálatok a levesnek! (Hm, palacsintával utána... Ezer éve nem sütöttem palacsintát...)

      Anyud barátnőjének férje nagyon aranyos - s természetesen minden érdem a két ügyes kezedért :-))

      Törlés
    2. Egyszer évekkel ezelőtt bográcsban főztem egy nagyobb társaságnak, a megszokott, klasszikus babgulyás ismerete után igazi meglepetés volt az új íz :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.