Volt már, de nemrég újra napirendre került :-)
Kovászos uborkát szerencsére már nemcsak nyáron lehet kapni (bár otthon készíteni inkább csak nyáron...), így ez a leves is elkészíthető télvíz idején is - a lelke ugyanis a kovászos uborka.
Meghökkentőnek tűnik egy közönséges gulyáslevesben a főzés végén belekarikázott savanyúság, de higgyétek el, fantasztikusan pikáns ízt ad neki, szó szerint elvarázsolja :-)
Tesztek vele egy próbát?
Buzsáki fatányéros
Elkészítési idő: kb. 2 óra (a hús milyenségétől függően)
Elkészítési idő: kb. 2 óra (a hús milyenségétől függően)
Hozzávalók:
- 1 ek. zsír
- 1-2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg marhalábszár/sertéscomb/esetleg csirkemell
- 1 púpos tk. pirospaprika
- 1 csomó sárgarépa (5 szál)
- 1 csomó petrezselyem (4 szál)
- 3-4 db közepes krumpli
- 5 db kovászos uborka
- só, bors
- őrölt kömény
- babérlevél
Tálaláshoz:
- tejföl
- puha kenyér
- további kovászos uborka
Tartalmas gulyáslevest készítünk: az olvasztott zsíron megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, kicsi vízzel felöntjük, meg ne égjen a paprika.
A húst kockákra vágjuk, majd átforgatjuk a paprikás hagymán, míg kifehéredik.
Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott zöldségeket az uborka és a krumpli kivételével, és a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel, majd sóval, borssal, köménnyel, babérral ízesítjük, és majdnem puhára főzzük.
Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadjuk a felkockázott krumplit is - készre főzzük.
Az uborkát karikára vágjuk, néhány percig fővésben tartjuk még a levesben. Megkóstoljuk, korrigáljuk a fűszereket, ha szükséges.
A tányérokba ízlés szerinti tejfölt kanalazunk, rámerjük a forró levest, és puha fehér kenyérrel tálaljuk.
A húst kockákra vágjuk, majd átforgatjuk a paprikás hagymán, míg kifehéredik.
Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott zöldségeket az uborka és a krumpli kivételével, és a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel, majd sóval, borssal, köménnyel, babérral ízesítjük, és majdnem puhára főzzük.
Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadjuk a felkockázott krumplit is - készre főzzük.
Az uborkát karikára vágjuk, néhány percig fővésben tartjuk még a levesben. Megkóstoljuk, korrigáljuk a fűszereket, ha szükséges.
A tányérokba ízlés szerinti tejfölt kanalazunk, rámerjük a forró levest, és puha fehér kenyérrel tálaljuk.
Nagyon különlegesen hangzik a kovászos ubival, de elhiszem, hogy finom! :) Ha a hollókői babgulyás működik mustárral, akkor kovászolt uborkával sem lehet rossz a gulyás! :)
VálaszTörlésNnnnnnnnn, ennek a babgulyásnak mindjárt utánanézek!!! :-)
TörlésA marhahúshoz különösen illik a kovászos uborka, hústekercsbe szoktam tenni, de megennék ebből egy nagy tányérral!
VálaszTörlésKülönleges, nagyon szeretem :-) És ez a hústekercs milyen jó ötlet!
TörlésÉs milyen finom! A blogomon van a receptje :)
Törlés