Imádom a birsalmát...
Erre a végtelen egyszerű ételre annyi, de annyi dicséretet kaptam! Néhány hozzávaló csupán, a birs mellett fehérbor és rozmaring, tejszín...
Az étel elkészíthető keményebb húsú, nem szétfővő almával illetve körtével is!
Birsalmás-rozmaringos csirke
Elkészítési idő: 1,5-2 óra
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 egész csirkecomb
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl habtejszín (állati, 30%-os)
- 3-4 birsalma
- 1 csapott ek. étkezési keményítő
- só, bors
- néhány ágacska rozmaring (ha nincs, 1 mk. őrölt)
A combokat megtisztítjuk: tollmaradványokat és a "sarkán" lévő esetleg bőrmaradványokat eltávolítjuk. Megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.
Kevés olajat forrósítunk, a hús mindkét oldalát 1-2 perc alatt pirosra sütjük, félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd visszatesszük rá az elősütött csirkehúst, felöntjük fehérborral, mellédobjuk a rozmaringot, és fedő alatt félpuhára pároljuk (kb. 30 perc).
Ezt követően mellétesszük az alaposan megmosott, cikkekre vágott és kicsumázott birsalmát, ha kell, pótoljuk a folyadékot, s teljesen puhára pároljuk.
A keményítőt elkeverjük egészen kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel, a birsalmás csirkéhez adjuk, 1-2 perc alatt kiforraljuk.
Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük után sóval, borssal, netán rozmaringgal.
Tetszőleges körettel (nálunk most párolt rizs) és a maradék hűvös fehérborral tálaljuk.
Még több birsalmás recept ITT.
Ó, csak nyelek nagyokat a képet nézegetve, annyira nagyon guszta! :) A birsalmát én is nagyon szeretem, finom lehet vele a sült husi! :)
VálaszTörlésViki, van maradék fehérborom ... kaphatok mellé a birsalmás csirkéből? :)
VálaszTörlés