2014. február 12., szerda

Aszalt gyümölcsös Sport szelet




Villámgyorsan elkészíthető édesség, tényleg percek kérdése :-)

Házi Sport szeletet már többször ettem vendégségben, de otthoni elkészítésére még nem vitt rá a lélek.

Aztán szembejött ez a recept, semmi keksz, semmi cukor - csak az az egy tábla étcsoki a tetején :-DD 

Hát kérem, iszonyat finom... Rumos, csokis, hozzáadott plusz cukor nélkül is pont annyira édes, amennyire kell. Az eredetihez képest a mazsola felét helyből kiváltottam aszalt szilvával, mert a mazsoláért annyira nem vagyok odáig, egyszerűen ellenállhatatlan lett :-)

Egy próbát megér, amondó vagyok!




Aszalt gyümölcsös Sport szelet


Elkészítési idő: 5-10 perc + hűtés

Hozzávalók egy kb. 10x20 cm-es formához:



  • kb. 12 dkg dió (4 marék)
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg puha aszalt szilva
  • 1 púpos ek. cukrozatlan kakaópor
  • max 1 ek. vaj/kókuszzsír
  • rumaroma ízlés szerint



A tetejére:


  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 tk. olaj
  • 1 púpos tk. 20%-os tejföl (nem tévedés, nem tejszín)
  • 1 tk. rumaroma



A diót, a mazsolát és az aszalt szilvát késes betétű robotgépben ledaráljuk.

Hozzáadjuk a kakaóport és a rumaromát, végül annyi zsiradékot, hogy jól formázható, összeálló masszát kapjunk - a zsiradék mennyiségét nagyban befolyásolja a mazsola és a szilva puhasága, szaftossága.

Egy lapos tálat béleljünk ki alufóliával, lapogassuk bele egyenletes rétegben a diós-gyümölcsös masszát.

Az étcsokoládét tördeljük apróra, adjuk hozzá az olajat, és mikróban 500 W-on, 2 perc alatt, illetőleg gőz fölött olvasszuk meg.

Adjuk hozzá a tejfölt, és ovális habverővel keverjük sima krémmé, majd ízesítsük tetszés szerinti mennyiségű rumaromával, és simítsuk a gyümölcsös massza tetejére.

Hűtőben dermesszük addig, míg a csokoládé megszilárdul, majd vékony szeletekre vágva kínáljuk.




9 megjegyzés:

  1. Szerintem is megér egy próbát, talán kettőt is. ;) Nagyon tetszik, biztos elkészítem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi, igen, akár kettőt is :-)))

      Nem élt meg 24 órát...

      Törlés
  2. Kísértésbe viszel ezzel a finomsággal!:-) Szerintem rövidesen próba következik nálam! Nagyon jól néz ki és finom lehet, szeretem a mazsolát de az aszalt szilvát is így marad ez a verziód!

    VálaszTörlés
  3. Hű, nagyon guszta és jól is hangzik! :) Ráadásul az egészségesebb desszertek közül való! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezért is örültem meg neki ennyire - rögtön el is készítettem :-)

      Törlés
  4. Ez tényleg jól hangzik. A tejfölt leszámítva még paleo is. :)

    VálaszTörlés
  5. Tényleg.Miért kis fontos az a tejfol? Anélkül nem működik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tejföllel sűrű krémmé válik az olvasztott csoki, és szilárdulás után sem lesz kőkemény, törékeny csokiréteg a tetején.

      Ez csak esztétikai dolog, nyugodtan hagyd el belőle a tejfölt, és kend a tetejére a jól bevált csokiborításodat :-) Kókuszkrémmel/kókusztejjel esetleg? Hm?

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.