2014. február 21., péntek

Aszalt barackos fasírtgolyók



Sőt... Még baracklekvárt is tettem bele...

Katánál azon nyomban kiszúrtam ezeket a helyes kis golyókat, teljesen a mi szájízünk szerint való a gyümölcs-hús páros.

S mivel ott és akkor nem kaptam aszalt szilvát, így került bele sárgabarack, a felbontott üveg baracklekvár aztán már adta magát :-) Persze nem sokat, de még inkább kidomborította a gyümölcs édességét.

Kedvünk szerint formálhatunk belőlük apró golyókat avagy a megszokott tenyérnyi fasírtokat, esetleg rudat, és a köret is szabadon választható mellé, mi teljesen hagyományos franciasalátával ettük - hidegen.




Aszalt barackos fasírtgolyók


Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók kb. 35-40 kétharapásnyi golyóhoz:

  • 50 dkg darált hús (nálam most sertés)
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 szelet kenyér
  • 1 tojás (L-es)
  • 10 szem puha aszalt barack
  • 1-2 ek. házi sárgabarack lekvár (természetesen elhagyható)
  • 1 marék durvára vágott dió/mogyoró
  • 2 tk. só
  • bors
  • 1/2 mk. őrölt rozmaring
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld


A forgatáshoz:

  • szezámmag
  • pici zsemlemorzsa


A lila hagymát finomra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hagyjuk kicsit hűlni.

A kenyeret vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk.

A barackot apró kockákra vágjuk.

A darált húst összekeverjük a megpárolt hagymával, az áztatott kenyérrel, hozzáadjuk a diót, a barackkockákat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a lekvárt, a tojást, és megfűszerezzük.

Alaposan összegyúrjuk, ha szükséges, korrigáljunk a fűszerezésen: pikánsnak, egyszerre sósnak és édesnek kell lennie.

Evőkanál segítségével formáljunk a húsmasszából diónál kicsit nagyobb golyócskákat, forgassuk meg őket szezámmag és zsemlemorzsa keverékében, végül felforrósított, kb. ujjnyi olajban süssük körös-körül aranybarnára.

Szedjük őket papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradék lecsöpöghessen, végül tálaljuk ízlésünk-tetszésünk szerint azon melegen vagy hidegen.




8 megjegyzés:

  1. Hűűű, de klassz lett!:) elmennék érte szívesen!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a csodás inspirációt :-)))

      Törlés
  2. Nagyon különleges, szívesen megkostólnám:) És a tálalás is nagyon szép:)

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozok Katihoz, gyönyörűen tálaltad, nagyon finom lehetett a salátával együtt! :) Nálunk mazsolával szokott hasonló készülni, de ki fogom próbálni barackkal is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ismerős lehet az ízvilág a mazsolával :-)

      Törlés
  4. Én is a tálalásra figyeltem fel először, nagyon tetszik. :) De azért a fasírtgolyókat sem utasítanám vissza. ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.