Sőt... Még baracklekvárt is tettem bele...
Katánál azon nyomban kiszúrtam ezeket a helyes kis golyókat, teljesen a mi szájízünk szerint való a gyümölcs-hús páros.
S mivel ott és akkor nem kaptam aszalt szilvát, így került bele sárgabarack, a felbontott üveg baracklekvár aztán már adta magát :-) Persze nem sokat, de még inkább kidomborította a gyümölcs édességét.
Kedvünk szerint formálhatunk belőlük apró golyókat avagy a megszokott tenyérnyi fasírtokat, esetleg rudat, és a köret is szabadon választható mellé, mi teljesen hagyományos franciasalátával ettük - hidegen.
Aszalt barackos fasírtgolyók
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók kb. 35-40 kétharapásnyi golyóhoz:
- 50 dkg darált hús (nálam most sertés)
- 1 fej lila hagyma
- 1 szelet kenyér
- 1 tojás (L-es)
- 10 szem puha aszalt barack
- 1-2 ek. házi sárgabarack lekvár (természetesen elhagyható)
- 1 marék durvára vágott dió/mogyoró
- 2 tk. só
- bors
- 1/2 mk. őrölt rozmaring
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
A forgatáshoz:
- szezámmag
- pici zsemlemorzsa
A lila hagymát finomra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hagyjuk kicsit hűlni.
A kenyeret vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk.
A barackot apró kockákra vágjuk.
A darált húst összekeverjük a megpárolt hagymával, az áztatott kenyérrel, hozzáadjuk a diót, a barackkockákat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a lekvárt, a tojást, és megfűszerezzük.
Alaposan összegyúrjuk, ha szükséges, korrigáljunk a fűszerezésen: pikánsnak, egyszerre sósnak és édesnek kell lennie.
Evőkanál segítségével formáljunk a húsmasszából diónál kicsit nagyobb golyócskákat, forgassuk meg őket szezámmag és zsemlemorzsa keverékében, végül felforrósított, kb. ujjnyi olajban süssük körös-körül aranybarnára.
Szedjük őket papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradék lecsöpöghessen, végül tálaljuk ízlésünk-tetszésünk szerint azon melegen vagy hidegen.
Hűűű, de klassz lett!:) elmennék érte szívesen!:)
VálaszTörlésÉn köszönöm a csodás inspirációt :-)))
TörlésNagyon különleges, szívesen megkostólnám:) És a tálalás is nagyon szép:)
VálaszTörlésKöszönöm Kati :-)
TörlésCsatlakozok Katihoz, gyönyörűen tálaltad, nagyon finom lehetett a salátával együtt! :) Nálunk mazsolával szokott hasonló készülni, de ki fogom próbálni barackkal is! :)
VálaszTörlésAkkor ismerős lehet az ízvilág a mazsolával :-)
TörlésÉn is a tálalásra figyeltem fel először, nagyon tetszik. :) De azért a fasírtgolyókat sem utasítanám vissza. ;)
VálaszTörlésIgen, a fasírtgolyó se kutya .-DD
Törlés