Nagyon intenzíven kakaós, nagyon diós keksz, villámgyorsan összeállítható, s ha időnk engedi, elővesszük a hűtőből, felszeleteljük és kisütjük!
Talán egy icipicivel több cukrot elbírt volna, na nem mintha panasz érkezett volna rá :-)
Kávé mellé, tej mellé, vagy csak úgy...
Kakaós-diós keksz
Elkészítési idő: 15 perc + sütés + 1 óra pihentetés
Hozzávalók kb. 32 db-hoz:
- 15 dkg liszt
- 4 dkg (!) cukrozatlan kakaópor
- 5-8 dkg barna cukor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 nagy tojás
- csipet só
- 10 dkg durvára vágott dió
A diót egy éles késsel durvára vágjuk.
Késes betétű robotgépben morzsásra pörgetjük a lisztet a hideg vajjal (ha nincs ilyen gépünk, hideg ujjakkal szaporán elmorzsoljuk), hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, a kakaóport, végül a durvára vágott diót is belegyúrjuk.
5-6 cm átmérőjű hengerré formáljuk a tésztát, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük min. 1 órára, de mehet akár egész éjszakára is.
Hűtőből kivéve azon fagyosan éles késsel kb. fél cm vastagságú szeleteket vágunk a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a keksz szemmel láthatóan megszilárdul, a dió picit megpirul, de a kekszek széle még nem pirul meg.
Kérek szépen egyet a kávém mellé, egyet a teám mellé, egyet pedig csak úgy :)
VálaszTörlésNagyon finomnak hangzik-látszik.
Jópofa a kávésbögréd.
Azt hiszem, bejönne Neked, egyáltalán nem édes, igazi felnőtt-keksz :-)
TörlésNagyon jól néz ki és biztos vagyok benne, hogy nagyon fincsi is! :) Már látom, hogy kipróbálós lesz nálunk is! :)
VálaszTörlés