A cékla és én nagyon sokáig nem voltunk barátok - 20 évnek kellett eltelnie a "trauma" óta, hogy felülvizsgáljam kapcsolatunkat.
A trauma nem volt más, mint szakmai gyakorlat keretében megsikálni, puhára főzni, majd meghámozni kettő, azaz kettő mázsa céklát két diáklánynak - az egyik voltam én :-) Sokáig még a cékla szót sem voltam hajlandó kiejteni a számon :-DD
Ősszel viszont csodafinom almás-köményes céklasalátát ettem vendégségben, és rájöttem, hogy jééé, voltaképpen szeretem a céklát.
Ez a csokoládétorta pedig annyira, de annyira finom... Csodálatosan szaftos, az édes zöldség még jobban kiemeli a csokoládé ízét... Sokan kóstolták, kivétel nélkül mindenkinek nagyon ízlett, még a megrögzött céklaelleneseknek is!
Céklás csokoládétorta
Elkészítési idő: 20 perc + 30-40 perc sütés
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához vagy egy 20x30-as tepsihez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg étcsokoládé
- 15 dkg cukor
- 4 tojás
- 15 dkg liszt
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 1 mk. őrölt fahéj
- 25 dkg nyers cékla (pucolt mennyiség!)
A vajat olvasszuk össze a csokoládéval gőz fölött, vagy mikróban 500 W-on 2 perc alatt. Keverjük simára, hagyjuk kicsit hűlni.
A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, adjuk hozzá a lisztet, a kakaóport, a sót, a szódabikarbónát, fahéjat, végül a vajas csokoládét.
A legvégén keverjük hozzá a finomra reszelt nyers céklát.
A tortaformát vagy a tepsit béleljük ki sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a tortát 30-40 percig. 30 perc után érdemes tűpróbát végezni, ha nem tapad, készen van.
Langyosra hűlve már szeletelhető is - tortaszerű cikkekre avagy szeletekre/kockákra.
Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. október
A céklával én sem voltam jóban, pedig nem is kellett pucolnom :)
VálaszTörlésAztán tavalyelőtt valahogy a vetőmagok közzé keveredett egy csomag cékla, amit ha már megvolt elültettünk. Aztán jött a kérdés mi legyen vele.
Nálunk is egy hasonló csokoládés süteményben fogyott a legtöbb :) Csuda szaftos és nagyon finom, Tényleg senki nem mondaná meg, hogy cékla az alapanyaga,
Mindenkinek bátran ajánlom :)
A maradék céklát pedig frissen nyersen ettem, és nyersen lereszelve ecetes lével eltéve.
Nekem a főzött változat még mindig nem jön be.
Hú Mesi és milyen egészséges! Frissen, centrifugán kinyomva a levét!
TörlésSütve nem próbáltad még? Állítólag egészen más, mint főve - neki kéne állnom nekem is :-)
Milyen gyönyörűséges, szaftos szeletek! :) Nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésAzaz! Csodafinom volt még napok múltán is :-)
TörlésÉrdekes recept, cékla tortában nem túl szokványos. Sajnállak, te szegény, annyi céklát feldolgozni...
VálaszTörlésLégyszíves, látogass el hozzám, egy új blogjáték kapcsán!
Eszméletlen szaftossá teszi a tésztát, és valahogy még jobban kidomborítja a csokoládé ízét!
TörlésKöszönöm a játékmeghívót :-)
Az emberkínzást már régóta büntetik ám!
VálaszTörlésIlyet posztolni és kóstoló még morzsányi sem :(( :D
Kíváncsi vagyok a hét dologra :)
Bocsi :-)
VálaszTörlésJön majd a hét dolog is :-)
Régen jártam feléd - én minden gasztroblog felé - de változatlanul nagyon ínycsiklandozó dolgokat hozol. Igyekszem mindent-mindent bepótolni, ezt a receptet már mentettem is. Visszatérés gyanánt nálam is egy torta készült.
VálaszTörlésSzia Melinda :-) Üdv újra a fedélzeten :-)
TörlésÖrülök, hogy kiheverted a traumát- amihez megértem, hogy ennyi idő kellett- és hoztál nekünk egy igazán tökéletes sütikét!! :))) Egyszer már kipróbáltam a céklát sütibe, és nagyon fincsi volt, betervezem majd ezt is. :)
VálaszTörlésSzámomra is meglepő volt, mennyire finom :-)))
TörlésMegsutottem most,finom csak sajnos elfelejtettem es nem az apro reszelon reszeltem.Agi
VálaszTörlésÓjaj, remélem, nem maradt benne túl darabos a cékla és meg tudjátok enni!
Törlés