2014. január 26., vasárnap

Céklás csokoládétorta



A cékla és én nagyon sokáig nem voltunk barátok - 20 évnek kellett eltelnie a "trauma" óta, hogy felülvizsgáljam kapcsolatunkat.

A trauma nem volt más, mint szakmai gyakorlat keretében megsikálni, puhára főzni, majd meghámozni kettő, azaz kettő mázsa céklát két diáklánynak - az egyik voltam én :-) Sokáig még a cékla szót sem voltam hajlandó kiejteni a számon :-DD

Ősszel viszont csodafinom almás-köményes céklasalátát ettem vendégségben, és rájöttem, hogy jééé, voltaképpen szeretem a céklát. 

Ez a csokoládétorta pedig annyira, de annyira finom... Csodálatosan szaftos, az édes zöldség még jobban kiemeli a csokoládé ízét... Sokan kóstolták, kivétel nélkül mindenkinek nagyon ízlett, még a megrögzött céklaelleneseknek is!






Céklás csokoládétorta


Elkészítési idő: 20 perc + 30-40 perc sütés


Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához vagy egy 20x30-as tepsihez:


  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 25 dkg nyers cékla (pucolt mennyiség!)



A vajat olvasszuk össze a csokoládéval gőz fölött, vagy mikróban 500 W-on 2 perc alatt. Keverjük simára, hagyjuk kicsit hűlni.

A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, adjuk hozzá a lisztet, a kakaóport, a sót, a szódabikarbónát, fahéjat, végül a vajas csokoládét.

A legvégén keverjük hozzá a finomra reszelt nyers céklát.

A tortaformát vagy a tepsit béleljük ki sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a tortát 30-40 percig. 30 perc után érdemes tűpróbát végezni, ha nem tapad, készen van.

Langyosra hűlve már szeletelhető is - tortaszerű cikkekre avagy szeletekre/kockákra.






Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. október

14 megjegyzés:

  1. A céklával én sem voltam jóban, pedig nem is kellett pucolnom :)
    Aztán tavalyelőtt valahogy a vetőmagok közzé keveredett egy csomag cékla, amit ha már megvolt elültettünk. Aztán jött a kérdés mi legyen vele.
    Nálunk is egy hasonló csokoládés süteményben fogyott a legtöbb :) Csuda szaftos és nagyon finom, Tényleg senki nem mondaná meg, hogy cékla az alapanyaga,
    Mindenkinek bátran ajánlom :)
    A maradék céklát pedig frissen nyersen ettem, és nyersen lereszelve ecetes lével eltéve.
    Nekem a főzött változat még mindig nem jön be.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú Mesi és milyen egészséges! Frissen, centrifugán kinyomva a levét!

      Sütve nem próbáltad még? Állítólag egészen más, mint főve - neki kéne állnom nekem is :-)

      Törlés
  2. Milyen gyönyörűséges, szaftos szeletek! :) Nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azaz! Csodafinom volt még napok múltán is :-)

      Törlés
  3. Érdekes recept, cékla tortában nem túl szokványos. Sajnállak, te szegény, annyi céklát feldolgozni...
    Légyszíves, látogass el hozzám, egy új blogjáték kapcsán!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszméletlen szaftossá teszi a tésztát, és valahogy még jobban kidomborítja a csokoládé ízét!

      Köszönöm a játékmeghívót :-)

      Törlés
  4. Az emberkínzást már régóta büntetik ám!
    Ilyet posztolni és kóstoló még morzsányi sem :(( :D

    Kíváncsi vagyok a hét dologra :)

    VálaszTörlés
  5. Bocsi :-)

    Jön majd a hét dolog is :-)

    VálaszTörlés
  6. Régen jártam feléd - én minden gasztroblog felé - de változatlanul nagyon ínycsiklandozó dolgokat hozol. Igyekszem mindent-mindent bepótolni, ezt a receptet már mentettem is. Visszatérés gyanánt nálam is egy torta készült.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Melinda :-) Üdv újra a fedélzeten :-)

      Törlés
  7. Örülök, hogy kiheverted a traumát- amihez megértem, hogy ennyi idő kellett- és hoztál nekünk egy igazán tökéletes sütikét!! :))) Egyszer már kipróbáltam a céklát sütibe, és nagyon fincsi volt, betervezem majd ezt is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számomra is meglepő volt, mennyire finom :-)))

      Törlés
  8. Megsutottem most,finom csak sajnos elfelejtettem es nem az apro reszelon reszeltem.Agi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ójaj, remélem, nem maradt benne túl darabos a cékla és meg tudjátok enni!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.