2014. január 5., vasárnap

Cassoulet


Katától hoztam ezt a receptet, még akkor hétvégén elkészítettem, és azóta megint műsorra került :-)

Ha ettetek már finomat... Igényel ugyan némi előkészítést, de utána a munka java része a cserépedényre marad, amiben szépen összesimulnak a fantasztikus ízek, illatok, aromák! 

Mindenki fog benne kedvére valót találni: bab, sárgarépa, csirkecomb, sertéscomb, füstölt tarja - ki mit szeret.

Roppant kiadós és roppant finom!




Cassoulet

Elkészítési idő: 3 óra (ebből 1,5-2 óra sütés)

Hozzávalók:


  • 25 dkg szárazbab
  • 50 dkg sertéscomb nagyobb kockákra vágva
  • 2-3 egész csirkecomb, forgójánál kettévágva
  • 25 dkg füstölt tarja nagyobb kockákra vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa arasznyi darabokra vágva
  • 2 dl vörösbor
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 1 ek. zsír
  • 2-3 babérlevél
  • 1 ágacska rozmaring
  • 1 tk. morzsolt kakukkfű
  • 1 tk. cukor
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld



A babot előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, s fél liter vízben, sóval és babérlevéllel ízesítve fél óráig előfőzzük.

Mikor másodszor készítettem, elfelejtettem a babot beáztatni, így addig főztem, míg a többi hozzávalót előkészítettem - tökéletesen megpuhult a bab így is!

A cserépedényt hideg vízbe áztatjuk min. 30 percre.

A zsírt felhevítjük egy nagy serpenyőben (én wokot használtam), és élénk tűzön megpirítjuk rajta a csirkecombokat, majd félretesszük őket.

A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, átpirítjuk, hogy savasságát elveszítse. Belekeverjük a cukrot is.

Hozzáadjuk a sertéscomb kockákat és a füstölt tarja kockákat, fehéredésig pirítjuk. Belekeverjük a sárgarépát, az elősütött csirkecombokat, a fűszereket, a zúzott fokhagymát, az előfőzött babot főzőlevével együtt, s a vörösbort is. 

Hagyjuk egy kicsit hűlni, nehogy a cserépedény szétcsattanjon a forró alapanyagoktól, majd beleöntjük a serpenyő tartalmát. Ha szükséges, öntsünk még rá vizet, a folyadéknak látszania kell az edényben!

Fedjük le az edényt, s hideg sütőbe téve 200 fokon másfél-két óra alatt puhára pároljuk.

Puha kenyér, esetleg párolt rizs kíséretében tálaljuk azon forrón, s tegyük mellé bátran a maradék vörösbort is!








2 megjegyzés:

  1. Brühühühü! :( Itt zokogok az üres tányér felett, hogy idáig biztos nem jut ebből a finomságból! Nagyon finom és kiadós lehet. A képen nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Hát, ebből az isteni finomságból aztán tudna válogatni a család apraja-nagyja, mindenki a kedvére való husit. Nagyon-nagyon finom lehet, recept mentve! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.