Ha ettetek már finomat... Igényel ugyan némi előkészítést, de utána a munka java része a cserépedényre marad, amiben szépen összesimulnak a fantasztikus ízek, illatok, aromák!
Mindenki fog benne kedvére valót találni: bab, sárgarépa, csirkecomb, sertéscomb, füstölt tarja - ki mit szeret.
Roppant kiadós és roppant finom!
Cassoulet
Elkészítési idő: 3 óra (ebből 1,5-2 óra sütés)
Hozzávalók:
- 25 dkg szárazbab
- 50 dkg sertéscomb nagyobb kockákra vágva
- 2-3 egész csirkecomb, forgójánál kettévágva
- 25 dkg füstölt tarja nagyobb kockákra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 szál sárgarépa arasznyi darabokra vágva
- 2 dl vörösbor
- 1 kis doboz paradicsompüré
- 1 ek. zsír
- 2-3 babérlevél
- 1 ágacska rozmaring
- 1 tk. morzsolt kakukkfű
- 1 tk. cukor
- só, bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
A babot előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, s fél liter vízben, sóval és babérlevéllel ízesítve fél óráig előfőzzük.
Mikor másodszor készítettem, elfelejtettem a babot beáztatni, így addig főztem, míg a többi hozzávalót előkészítettem - tökéletesen megpuhult a bab így is!
A cserépedényt hideg vízbe áztatjuk min. 30 percre.
A zsírt felhevítjük egy nagy serpenyőben (én wokot használtam), és élénk tűzön megpirítjuk rajta a csirkecombokat, majd félretesszük őket.
A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, átpirítjuk, hogy savasságát elveszítse. Belekeverjük a cukrot is.
Hozzáadjuk a sertéscomb kockákat és a füstölt tarja kockákat, fehéredésig pirítjuk. Belekeverjük a sárgarépát, az elősütött csirkecombokat, a fűszereket, a zúzott fokhagymát, az előfőzött babot főzőlevével együtt, s a vörösbort is.
Hagyjuk egy kicsit hűlni, nehogy a cserépedény szétcsattanjon a forró alapanyagoktól, majd beleöntjük a serpenyő tartalmát. Ha szükséges, öntsünk még rá vizet, a folyadéknak látszania kell az edényben!
Fedjük le az edényt, s hideg sütőbe téve 200 fokon másfél-két óra alatt puhára pároljuk.
Puha kenyér, esetleg párolt rizs kíséretében tálaljuk azon forrón, s tegyük mellé bátran a maradék vörösbort is!
Brühühühü! :( Itt zokogok az üres tányér felett, hogy idáig biztos nem jut ebből a finomságból! Nagyon finom és kiadós lehet. A képen nagyon guszta!
VálaszTörlésHát, ebből az isteni finomságból aztán tudna válogatni a család apraja-nagyja, mindenki a kedvére való husit. Nagyon-nagyon finom lehet, recept mentve! :)
VálaszTörlés