Ez kérem itt egy tömör gyönyör sütemény!
Már most mutatom, hátha valakinek kedve támad hétvégén elkészíteni...
Egyszerű, omlós, vékony tésztakéreg, benne nyers, hűvös málna, ami nagyon-nagyon kell is a tömény csokoládéréteghez. Páratlan ízharmónia, az egyik kedvencem a csoki-málna duó :-)
Málnás csokoládétorta
Elkészítési idő: 1 óra + 4-5 óra hűtés
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
A tésztához:
- 12,5 dkg liszt
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 25 dkg málna (fagyasztott)
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 dl habtejszín (állati, 30%-os)
- 5 dkg vaj
- 2 tk. méz
- néhány levél menta (opcionális)
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, sót és a tojást, sima tésztává gyúrjuk. A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tésztát kissé nagyobb körlappá nyújtjuk, mint a tortaforma, és úgy béleljük ki vele, hogy legyen egy kb. 2 cm magas pereme.
Hűtőbe tesszük min. 30 percre, de nyugodtan maradhat tovább is.
A málnát hagyjuk kiolvadni, villával kicsit törjük össze, de ne pürésre, és tegyük szitába, hogy a felesleges leve lecsepeghessen - így nem fog elázni az omlós tészta!
A kihűtött tésztát kibéleljük sütőpapírral, és kitöltjük valamilyen nehezékkel: szárazbab, rizs, sütőkerámia, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig vakon sütjük, majd a nehezéket sütőpapírral együtt eltávolítva (vigyázat, tűzforró!) tovább sütjük még 5 percig a tésztát, szép aranyszínűnek kell lennie a szélének, akkor van kész.
Teljesen kihűtjük.
A tejszínt felforraljuk. Ha forr, beletördeljük a csokoládét, simára keverjük. Hozzáadjuk a mézet, ezzel is simára keverjük, végül a vajat is belekeverjük. Selymes, sima krémet kapunk, melyet hagyjunk kicsit hűlni.
Az omlós tészta kelyhébe kanalazzuk a tört málnát (ha szeretjük, adhatunk hozzá néhány levél felcsíkozott mentát), és rácsurgatjuk a csokoládékrémet. Ha körbe-körbe megforgatjuk kissé a tortaformát, mint egy palacsintasütőt, a csokoládékrém gyönyörű, egyenletes rétegben fog elterülni.
Tegyük hűtőbe 4-5 órára, hogy a krém megszilárduljon, de fogyasztás előtt vegyük ki fél órával, hogy az ízek igazán érvényesülhessenek.
Forró vízbe mártott, majd szárazra törölt nagyon éles késsel tortacikkekre vágva tálaljuk.
Michel Roux csodálatos receptje