2013. december 16., hétfő

Omlós diós keksz



"Csak önmérsékletet gyakorolva lehet abbahagyni.
Kicsit édes, nagyon omlós, közte pedig diós :)"

Írja Ági, és minden szavával egyet kell értenem! Villámgyorsan elkészíthető keksz, akár előre is meggyúrhatjuk, be a hűtőbe pihenni, s ha van egy kis időnk, felszeleteljük, és néhány perc alatt kisütjük.

Őrületesen omlós és nagyon-nagyon diós...




Omlós diós keksz


Hozzávalók kb. 30-35 darabhoz:


  • 15 dkg liszt
  • 7 dkg cukor (ha van, házi vaníliás cukor: cukor, benne 1-2 rúd vanília)
  • (ha nincs házi vaníliás cukor, adjunk hozzá 1 tk. vaníliakivonatot vagy 1 cs. vaníliás cukrot)
  • 10 dkg finomra darált dió
  • csipet só
  • 10 dkg hideg vaj



A vajat késes betétű robotgépben morzsára pörgetjük a liszttel, s összegyúrjuk a dióval, cukorral, sóval.

Lisztezett munkalapon formáljunk belőle kb. 6 cm átmérőjű hengert, és csomagoljuk folpackba, majd tegyük hűtőbe min. 1 órára, de ahogy időnkből futja, bátran maradhat tovább is!

Hűtőhidegen éles késsel 4-5 mm vastagságúra vágjuk, és sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket egymás mellé, nem túl szorosan. Én most ezeket a kekszeket is megnyomdáztam, s viszonylag jól megtartotta a "írást".

180 fokos sütőben 7-8 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha a kekszek széle aranybarna lesz. Frissen sülve elképesztően törékeny, vagy hagyjuk a tepsin hűlni egy kicsit, vagy pl. palacsintaforgató lapáttal óvatosan nyúljunk alá, s emeljük át egyesével egy tálcára.

A következő adagra figyeljünk, valószínűleg elég lesz neki 1-2 perccel rövidebb sütési idő, mert a sütő már kellőképpen felforrósodott!

Kihűlés után fémdobozban tároljuk, s kitűnő tízórai, uzsonna lehet, de gasztroajándéknak is tökéletes :-)






4 megjegyzés:

  1. És nagyon mutatós is! :) Recept mentve, kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  2. Tuti nem kell bele tojás...? Nekem annyira "szárazmorzsás" lett a vaj+liszt+a többi, hogy egy sárgáját muszáj volt hozzátennem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tuti! Igen, olyan, mint a nedves homok, aztán gyúrás közben egyik pillanatról a másikra összeállt prímán, és hűtés után is gyönyörűen lehetett szeletelni.

      De a tojássárgája biztos nem rontotta el, ügyes vagy :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.