2013. december 9., hétfő

Bounty-kalács - a 13. Blogkóstolóra



A 13. Blogkóstoló háziasszonya ezúttal a Csak, mert szeretem blog írója, Györgyi, s játszótársamul Ildikót sorsolta, aki idén nyár óta gyűjti csokorba receptjeit :-)

Végigböngésztem a kínálatot, s például talonba tettem magamnak a pizzás kifli receptjét, ami tuti befutó lesz nálunk, s végül mégis egy édes kelt kalácsot sütöttem egy pici csavarral, de ami azt gondolom, egész más dimenzióba emelte a csokis kalácsot.




A pici csavar nem más, mint a kókuszreszelék, a sütemény teljesen, de teljesen Bounty-élmény volt, s egyöntetű, hangos sikert aratott :-)

Próbáljátok ki bátran, ha valami különlegesre vágytok!






Bounty-kalács

Hozzávalók 1 kb. 10x30 cm hasábformához:

  • 1,5 dl tej
  • 1 ek. olaj
  • 1 egész tojás
  • 30-35 dkg liszt (a tojás nagyságától függ majd, mennyi kell)
  • 1,5 ek. cukor
  • csipet só
  • 2,5 dkg élesztő


A töltelékhez:

  • 3-5 dkg puha vaj
  • 3-5 ek. cukor (ki milyen édesen szeretné, nekünk elég volt 3)
  • 2-3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2-3 ek. kókuszreszelék


A tetejére:

  • 2 ek. tej
  • 1 ek. kókuszreszelék



A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a felsorolás sorrendjében, dagasztjuk, kelesztjük. Dagasztás közben nézzünk rá, ha nagyon lágy, adjunk még hozzá apránként lisztet - ezt tényleg a tojás nagysága befolyásolja.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. 30x40 cm nagyságú téglalappá. Kenjük meg a puha, de nem folyékony vajjal, szórjuk meg a cukorral, szitáljuk rá a kakaóport, végül hintsük meg a kókuszreszelékkel. A szélén hagyjuk 1-1 cm részt üresen, melyet hajtsunk be, és kezdjük el felcsavarni a tésztát a keskenyebb oldala felől, mint egy beiglit.

A hasábformát kenjük ki vajjal, fektessük bele a tekercset úgy, hogy a széle, ahol véget ért a feltekerés, lefelé kerüljön.

Hagyjuk a formában duplájára kelni.

Ha megkelt, kenjük le a tetejét tejjel, hintsük meg kókuszreszelékkel, majd tegyük a kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben (aljában pikszis vízzel), és süssük kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre.

Ha kész, fordítsuk rácsra, hogy alulról is egyenletesen tudjon hűlni, majd leghamarabb  langyos állapotban szeleteljük fel egy jó éles késsel.

Bögre hideg tejjel vagy tejeskávéval csodálatos reggeli, tízórai vagy uzsonna!




4 megjegyzés:

  1. Na vittem is a receptet, mert mi is szeretjük a kókuszos-csokis variációkat is:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, Nektek is bejön Anikó :-) Mi ültő helyben a felét megettük langyosan :-DD

      Törlés
  2. Annyira gyönyörűséges lett, az ízét pedig el tudom képzelni, hogy mennyire finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka - próbasütés a családnak? :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.